Slinken van de kaak

Om implantaten te kunnen plaatsen moet er voldoende bot aanwezig zijn. Echter, na het trekken van een tand of kies zal de kaak gaan slinken. Hoeveel dit is, is per persoon verschillend. Hoe langer wordt gewacht, des te meer de kaak zal slinken. In de afbeelding ziet u een voorbeeld; bij de pijl is er een deuk zichtbaar in de kaakwal: daar is het bot geslonken.

Bij de rode pijl is het bot duidelijk geslonken

Bij de rode pijl is het bot duidelijk geslonken

Geen bot uit de heup meer

In de beginjaren van de implantologie werd voornamelijk patiënt-eigen (autoloog) bot gebruikt als de kaak opgebouwd moest worden. Tegenwoordig is er gelukkig “kunstbot” voorhanden. In het ziekenhuis wordt nog steeds vaak bot uit de heup verwijderd om het geslonken kaakbot op te bouwen. U kunt zich voorstellen dat dit veel intensievere behandelingen zijn dan wanneer kunstbot wordt gebruikt. Ook is er een veel grotere kans op nare complicaties. Daarom gebruiken onze implantologen  kunstbot (Bio Oss). Als het écht niet anders kan, zijn er ook nog plekken in de mond waar we bot vandaan kunnen halen. Van de heup blijven wij in ieder geval liever af!

Er zijn verschillende soorten botopbouwen:

1. De horizontale botopbouw. Als het bot niet breed genoeg is moet het bot breder worden gemaakt.

2. De verticale bot opbouw. Soms is er onvoldoende bothoogte. In de bovenkaak kan dit vaak opgelost worden met een sinuslift.

kunstbot

Welke soorten “kunstbot” worden er in onze kliniek gebruikt?

1. Kunstbot van dierlijke oorsprong

Kunstbot is meestal gemaakt van dierlijk bot, veelal van runderen. Uiteraard wordt dit bot zo bewerkt dat het veilig is om dit te gebruiken. Hier is zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Het bot van runderen wordt verwerkt tot kleine korreltjes. In deze kunstbotkorrels zitten ruimtes. Ook tussen de botkorrels zit ruimte. Op het moment dat deze korrels op een juiste manier tegen het eigen bot wordt aangebracht, gaat er bot tussen het kunstbot en in de ruimte van het kunstbot groeien. Kunstbot dient slechts als een “steiger” voor bot-ingroei vanuit omliggend eigen bot. Dit gebeurt met een snelheid van ongeveer 1 mm per maand. Daarom moet er dan ook enkele maanden gewacht worden voordat er eigen bot tussen het kunstbot is gegroeid.

2. Bot van menselijke donoren

Soms is het verstandiger om donorbot van andere mensen te gebruiken. Donorbot wordt sneller omgezet tot eigen bot dan het dierlijke bot. Toch heeft dit bot ook nadelen omdat dit sneller slinkt.

3. Bot van de patient zelf

Als er echt heel weinig bot aanwezig is kan er een stukje bot van de patient zelf worden gebruikt. Dit kan worden verkregen uit de onderkaak op de plek waar de verstandskies zit of heeft gezeten.

Wanneer wordt welk type bot gebruikt?

In bijna alle gevallen volstaat het gebruik van het dierlijke bot. In uitzonderingsgevallen wordt er donorbot of eigen bot gebruikt. Uiteraard wordt dit van tevoren met u besproken en wordt u hier uitgebreid over geïnformeerd. Het verkrijgen van bot uit de heup is tegenwoordig gelukkig zo goed als nooit meer nodig, en kan bijna altijd voorkomen worden!

Schematische weergave van een botopbouw met kunstbot

Botopbouw met kunstbot
Kan het plaatsen van een implantaat samen met een botopbouw plaatsvinden?

Doorgaans kan het implantaat tegelijk met de botopbouw geplaatst worden. Slechts in sommige gevallen zal het bot eerst opgebouwd moeten worden en kan pas in tweede instantie het implantaat worden geplaatst.

 

 

Maak vandaag nog een afspraak!

Benieuwd naar de mogelijkheden als er een botopbouw plaats moet vinden? Wilt u graag een second opinion of een botopbouw uit de heup wel nodig is? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen