Al na 10 weken in de baarmoeder start bij een menselijk embryo de ontwikkeling van de kaakholte, ook wel de sinus genoemd. Het kleine volume bij de geboorte, zo’n 2 cm3, neemt tot circa het twintigste levensjaar toe tot gemiddeld 30 cm3. Dit is een normaal natuurlijk proces. De uiteindelijke mate vwaarin dit gebeurd wordt bepaald door erfelijkheid, botdichtheid en sinusluchtdruk.
Over de functie van de kaakholte hiervan bestaan globaal vier theoriën; gewichtsbesparing bij toename hoofdomvang, klankkast als onderdeel van de stem/spraak, kreukelzone voor het gelaat en als laatste wordt het reguleren van de temperatuur van de hersenen genoemd door luchtcirculatie.
Als een kies verloren gaat zal de kaakholte op deze plek na verloop van tijd uitzakken. De kaakholte wordt dus groter, hetgeen ten koste gaat van het hoeveelheid bot dat onder de kaakholte aanwezig is. Dat is vervelend, want er is voldoende bot nodig om een implantaat te plaatsen. Om dit mogelijk te maken kan zal de neusbijholte ”gelift” moeten worden: dit wordt een sinuslift genoemd. Bij een sinuslift wordt er kunstbot in de kaakholte geplaatst zodat er weer voldoende bot aanwezig is om een implantaat te kunnen plaatsen. Op de afbeelding rechts is met de rode pijl de hoeveelheid beschikbare bot weergegeven: dit is veel te weinig om een implantaat te kunnen plaatsen.
Afbeelding 1 t/m 3: de kaakholte is groter geworden nadat een kies is getrokken
Afbeelding 4 t/m 6: het tandvlees wordt opgeklapt en er wordt een luikje gemaakt
Afbeelding 7 t/m 9: Er wordt ruimte gemaakt, het kunstbot en implantaat wordt aangebracht
Nadat de sinuslift uitgevoerd is zal er enkele maanden gewacht moeten worden voordat er voldoende eigen bot tussen het aangebrachte kunstbot gegroeid is. De wachttijd is afhankelijk van de hoeveelheid bot dat uiteindelijk nodig is. Het bot groeit ongeveer met 1 mm per maand.
Als de kaakholte maar een heel klein beetje groter geworden is kan het bot met speciale instrumenten een kleine beetje omhoog, richting de kaakholte, uitgeduwd worden. Hier kunnen we enkele millimeters mee winnen. Het voordeel is dat dit maar een heel kleine ingreep is, maar dit is enkel mogelijk als we net 1 tot 3 millimeter tekort komen.
Afbeeldingen: Summers-lift: met speciale instrumenten wordt het bot voorzichtig 2mm omhoog geduwd richting de kaakholte
Tegenwoordig zijn er ook hele korte implantaten beschikbaar. Onderzoek laat zien dat deze korte implantaten net als lange implantaten een hoog slagingspercentage hebben. Soms is het mogelijk om daarmee een sinuslift te voorkomen. Rechts ziet u een kort implantaat van 6mm naast een implantaat met een lengte van 11 mm.
Welke methode voor u mogelijk is en het beste is wordt tijdens de intake met u doorgenomen. Vanzelfsprekend heeft het de voorkeur om van korte implantaten gebruik te maken maar dit moet dan wel mogelijk zijn. Is dit niet mogelijk dan zal een summers of een sinuslift overwogen worden. Met alle genoemde methodes hebben wij in onze kliniek zeer veel ervaring.
Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum in Rotterdam uit zijn gevoerd kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u naar zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van implantaten? Of de kosten van een kroon of brug op implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.