CBCT scanner – 3d röntgenfoto voor het veilig plannen van implantaten

Wat is een CBCT scanner?

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de tandheelkunde is de introductie van CBCT scanners. Soms geeft een normale röntgenfoto of overzichtsfoto onvoldoende duidelijkheid hoe en waar de zenuwbanen precies lopen of hoeveel bot precies aanwezig is. In dat geval kan het
verstandig zijn een 3d röntgenfoto van (een gedeelte van) de kaak te maken. Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier beschikt over een 3d-röntgenapparaat, ook wel CBCT (Cone Beam Computer Tomografie) scanner genoemd.

Wat wordt met een CBCT-scan onderzocht?

Een cbcbt-scan geeft een volledig overzicht van de kaak. Er kunnen zeer nauwkeurig 3 dimensionale beelden worden gemaakt van:

  • de positie van tanden en kiezen in de kaak;
  • de ligging en vorm van de kaakbijholte (sinus maxillaris);
  • de hoeveelheid beschikbare bot voor het plaatsen van implantaten;
  • de ligging van de zenuwkanalen;
  • aanwezigheid van ontstekingen;
  • aanwezigheid van onbegrepen pijnklachten (bijvoorbeeld de aanwezigheid van wortelfracturen);
  • het opsporen van wortelkanalen.

Nadat een cbct scan gemaakt is kan precies worden beoordeeld of er voldoende bot aanwezig is om implantaten te plaatsen of dat bijvoorbeeld eerst een botopbouw plaats moet vinden.

De scans van CBCT scanners zijn zeer nauwkeurig. Zo komen wij tijdens het plaatsen van het implantaat niet voor verrassingen te staan: wel zo veilig en wel zo een prettig idee!

Hoe wordt  een CBCT scan gemaakt?

Nadat de patiënt op de comfortabele tafel plaats heeft genomen wordt de tafel waar de patiënt op ligt gepositioneerd. Daarna worden er eerst twee verkennende foto’s gemaakt om te beoordelen of de positie perfect is. Deze beelden zijn zichtbaar op het beeldscherm. Vervolgens maakt de scanner een halve draai om het hoofd van de patient. Dit duurt slechts 10 seconde. Daarna is het 3d beeld beschikbaar en kan deze beoordeeld worden door onze implantoloog of endodontoloog.

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd