Waarom en wanneer is een sinuslift nodig

In de bovenkaak bevindt zich boven de kiezen een holte in de kaak. Deze holte wordt de kaakbijholte (sinus maxillaris) genoemd en staat in contact met de neusholte.

De resterende bolhoogte, aangegeven met een rode pijl, is te weinig om een implantaat te kunnen plaatsen

Als een kies verloren gaat zal deze kaakholte op deze plek vaak na verloop van tijd uitzakken. De kaakholte wordt dan dus groter, hetgeen ten koste gaat van de hoeveelheid bot dat onder de kaakholte aanwezig is. Dat is lastig, want er is voldoende bothoogte nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Om dit mogelijk te maken kan een sinuslift uitgevoerd worden. Bij een sinuslift wordt er kunstbot in de kaakholte geplaatst zodat er weer voldoende bot aanwezig is om een implantaat te kunnen plaatsen. Op de afbeelding is met de rode pijl de hoeveelheid beschikbare bot weergegeven: dit is veel te weinig om een implantaat te kunnen plaatsen.

Sinuslift behandeling of sinusbodemelevatie schematisch weergegeven:

sinuslift

Afbeelding 1 t/m 6: het tandvlees wordt opgeklapt en er wordt een luikje gemaakt.  Er wordt ruimte gemaakt waarna het kunstbot en het implantaat worden geplaatst

Genezingsperiode

Nadat de sinuslift uitgevoerd is zal er enkele maanden gewacht moeten worden voordat er voldoende eigen bot tussen het aangebrachte kunstbot gegroeid is. De wachttijd is afhankelijk van de hoeveelheid bot dat uiteindelijk nodig is. Het bot groeit ongeveer met 1 mm per maand.

Alternatieven welke soms mogelijk zijn:

1. Summers-sinuslift

Als de kaakholte maar een heel klein beetje groter geworden is kan het bot met speciale instrumenten een kleine beetje omhoog uitgeduwd worden richting de kaakholte. Hier kunnen we enkele millimeters mee winnen. Het voordeel is dat dit maar een heel kleine ingreep is. Een summers-sinuslift is enkel mogelijk als we 1 tot 3 millimeter bothoogte tekort komen.

Afbeeldingen: Summers-lift: met speciale instrumenten wordt het bot voorzichtig 2mm omhoog geduwd richting de kaakholte

2. Korte implantaten in plaats van een sinuslift?

Kort implantaat

Een kort en een lang implantaat

Tegenwoordig zijn er ook hele korte implantaten beschikbaar. Onderzoek laat zien dat deze korte implantaten net als lange implantaten een hoog slagingspercentage hebben. Soms is het mogelijk om daarmee een sinuslift te voorkomen. Op de afbeelding ziet u een kort implantaat van 6mm naast een implantaat met een lengte van 11 mm.

Maak vandaag nog een afspraak met onze implantoloog!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van implantaten? Of de kosten van een kroon of brug op implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen