(Eerste) Kunstgebit – Uitneembare prothese zonder implantaten

Het eerste kunstgebit (immediaatprothese)

Als de tanden en kiezen écht niet meer te redden zijn, is het soms nodig deze tanden en kiezen te trekken.

Het trekken van tanden en kiezen kan in ons specialistische centrum gebeuren, u hoeft daarvoor niet naar een kaakchirurg in het ziekenhuis. Het voordeel hierbij is de nauwe samenwerking van ons centrum met de tandprotheticus. Daardoor kan het kunstgebit direct nadat de tanden en kiezen getrokken zijn geplaatst worden. U hoeft bij ons dus nooit zonder tanden en kiezen naar huis!

Een dergelijk eerste kunstgebit wordt een immediaatprothese of noodkunstgebit genoemd. Dit zal na 6 tot 12 maanden vervangen worden door het definitieve kunstgebit. Bovendien kunt u als u belt altijd dezelfde dag nog bij ons terecht voor nazorg: u wordt dan niet op een wachtlijst geplaatst.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit bestaat uit een kunsthars plaat waarop tanden zijn bevestigd. De kunsthars plaat en de tanden worden zo natuurlijk mogelijk aan de mond aangepast. 
De vormen en kleuren van de tanden in het natuurlijke gebit kunnen precies worden nagemaakt in het kunstgebit. Daardoor kan het kunstgebit er zo natuurlijk uit zien dat het niemand opvalt.

Alternatief: een klikgebit

Een ondergebit kan van zijn plek worden geduwd door uw wang of tong. Dit wordt erger naarmate de kaak meer is geslonken. Als de kaak te ver is geslonken, is het niet meer mogelijk een goed draagbare prothese te maken. Implantaten kunnen de prothese dan ondersteunen waardoor deze klachten worden verholpen; dit wordt een klikgebit genoemd.

Regelmatig aanpassen van het kunstgebit

Door de druk van het kunstgebit op de kaak zal de kaak in de loop van de tijd gaan slinken. Daardoor zal het kunstgebit met de jaren minder goed passen en losser gaan zitten. Dat is een van de redenen dat na verloop van tijd een kunstgebit moet worden aangepast (rebasen), of dat een nieuw kunstgebit moet worden gemaakt. Als het kunstgebit dan nog steeds niet goed functioneert, bieden implantaten een definitieve oplossing.

Folders

Voor meer informatie over een kunstgebit en het schoonmaken van het gebit kunt u op de onderstaande links klikken.

klikgebit (pdf)

schoonmaken van het kuntgebit (pdf)

Voorbeeldbehandeling uitgevoerd in ons centrum

Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum zijn uitgevoerd kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak.

Tandprothetische praktijk Ralph van der Reijden is al geruime tijd gespecialiseerd in het aanmeten van kunstgebitten. Wij maken protheses volledig in eigen beheer in onze praktijk in Rotterdam. Meer informatie kunt u vinden op de website van Ralph van der Reijden. Dit is een website speciaal gericht op kunstgebitten en klikgebitten.

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd