Vroeger werd de patiënt nadat de tanden en kiezen getrokken waren naar huis gestuurd zonder kunstgebit. De kaak kreeg de tijd om te genezen. Drie maanden later werd pas het eerste gebit gemaakt op de genezen en nieuw gevormde kaak.
Uiteraard is het tegenwoordig niet meer wenselijk om zonder tanden en kiezen naar huis te worden gestuurd. Dat hoeft ook niet meer. Tegenwoordig kan er na het trekken van de tanden en kiezen direct een tijdelijk gebit worden geplaatst. In onze gespecialiseerde kliniek in Rotterdam hanteren wij de volgende fases:
Fase 1: Vervaardigen van het noodgebit (of immediaatprothese)
Het eerste tijdelijke gebit wordt ook wel een noodgebit of immediaatprothese genoemd. Een noodgebit wordt gemaakt terwijl de tanden en kiezen nog in uw mond aanwezig zijn. Een noodgebit kan dan ook niet, zoals wel kan bij een definitief gebit, van tevoren gepast worden. De tanden en kiezen die nog aanwezig zijn, zitten immers in de weg. Het eerste kunstgebit zal dan ook nooit een perfecte pasvorm kunnen hebben. Dit is de reden dat het eerste gebit een noodgebit wordt genoemd. Dit noodgebit is slechts voor tijdelijk.
Om een noodgebit te kunnen maken, wordt er een afdruk of mondscan gemaakt van uw huidige tanden en kiezen. Meestal zijn hier 1 of 2 afspraken voor nodig. Geef tijdens het vervaardigen van het noodgebit duidelijk uw wensen aan. Wellicht bevalt de kleur, de stand of de vorm van uw eigen tanden nu niet helemaal. Dit kan worden aangepast in het noodgebit.
Fase 2: Trekken van tanden en kiezen en plaatsen van het noodgebit
Nadat het noodgebit is gemaakt, wordt door een van onze tandartsen uw tanden en kiezen getrokken. Direct hierna plaatst uw tandarts het noodgebit over de ontstane wonden. Het gebit werkt vervolgens als een soort drukverband. Zeer waarschijnlijk komt het gebit snel los. De mond is immers nog verdoofd en doordat de kaak nog niet zijn definitieve vorm heeft past het gebit niet optimaal. Daarbij zult u nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat is vaak erg lastig.
Fase 3: De genezing en het wennen aan het kunstgebit
De eerste maanden met uw eerste kunstgebit zijn niet gemakkelijk. In het begin zijn er veel ongemakken. Wij doen er alles aan om deze periode zo goed mogelijk voor u te laten verlopen door u regelmatig te zien en het gebit aan te passen waar nodig. Hiervoor kunt u ons altijd bellen. Al na enkele weken wordt er een tijdelijke zachte onderlaag in het gebit gemaakt. Na 3 maanden wordt er, omdat de kaak van vorm verandert zelfs een geheel nieuwe binnenvoering in het kunstgebit gemaakt.

Er wordt een nieuwe binnenvoering in het kunstgebit gemaakt
Het vervolg
Als de wonden beginnen te genezen, zal de pijn verminderen en kunt u langzaam wennen aan uw noodgebit. Dat vraagt tijd. Doordat de kaak verder slinkt (zie afbeelding) zal het noodgebit losser gaan zitten. Om de pasvorm te verbeteren zal uw tandprotheticus na gemiddeld 6 weken een zachte laag in uw noodgebit maken. Het gebit gaat dan meteen beter zitten. De kaak zal vervolgens verder slinken. Weer zes weken later, drie maanden nadat de tanden en kiezen getrokken zijn, wordt daarom de gehele binnenvoering van het noodgebit vernieuwd. Dit wordt ook wel een rebasing genoemd. Afhankelijk van de behandelaar bent u het noodgebit een dagdeel tot een dag kwijt. De tanden in het kunstgebit blijven wel hetzelfde, daar gebeurt niets mee.
Het definitieve gebit
Doorgaans zal na een half jaar een nieuw, definitief, kunstgebit gemaakt worden. Dit gebit kan veel preciezer worden gemaakt dan het noodgebit. Ook kan dit gebit van tevoren worden gepast op de genezen kaak. Bij deze definitieve prothese kunt u in overleg met uw tandprotheticus opnieuw gewenste veranderingen doorvoeren met betrekking tot tandvorm, kleur en stand.
Zorgverzekering
Elke volledige prothese, ook de eerste immediaat prothese, wordt vergoed uit de basisverzekering met een eigen verplichte bijdrage.