Stap 1. Openen van de tand of kies
Om bij het wortelkanaal te komen boort onze endodontoloog een klein gaatje in de tand of kies. Dit is een lastige klus omdat het gaatje op exact de juiste plek moet worden geboord. Als er zich een kroon bevindt op de desbetreffende tand kan het zicht verstoord worden waardoor dit de behandeling moeilijker maakt.
Stap 2. Zoeken naar de wortelkanaal ingang
Nadat het gaatje is geboord kan er gezocht worden naar de wortelkanaal ingang. Dit is er doorgaans 1 bij een voortand, bij een kies kunnen het er wel 4 zijn. Deze wortelkanaal ingangen heel klein en met het blote oog vaak niet goed zichtbaar. Daarom gebruiken onze endodontologen hier een speciale operatiemicroscoop voor. De behandeling wordt zo nauwkeuriger en dus beter uitgevoerd.
Stap 3. Vijlen van het wortelkanaal
Het wortelkanaal wordt, nadat de wortelkanaalingang is gevonden, leeggeruimd. De ontstoken zenuw, welke veelal geen gevoel meer geeft door de ontstekingen, wordt weggehaald met een speciaal ronddraaiend vijltje. Het wortelkanaal wordt ook iets ruimer gemaakt met het vijltje, zodat de desinfectievloeistof dat in de volgende stap gebruikt wordt overal goed bij kan komen.
Stap 4. Spoelen/desinfecteren van het wortelkanaal
Het wortelkanaal wordt gedesinfecteerd. Hiervoor gebruikt onze endodontoloog een desinfectievloeistof waarmee het wortelkanaal wordt uitgespoeld. De hoeveelheid bacteriën worden op deze manier zo ver teruggebracht dat de resterende ontsteking daarna wel opgeruimd kan worden door het lichaam.
Stap 5. Opvullen van het wortelkanaal
Nu dient het wortelkanaal te worden opgevuld en hermetisch afgesloten te worden om teruggroei van bacteriën te voorkomen. Hiervoor zal onze endodontoloog een rubberachtig materiaal aanbrengen waarmee het gehele wortelkanaal wordt opgevuld.
Stap 6. Vullen van de tand of kies
Uiteindelijk zal onze endodontoloog het gaatje dat in de tand of kies geboord is om bij het wortelkanaal te komen weer opvullen met een vulmateriaal. Omdat de tand verzwakt is, zal uw eigen tandarts in de toekomst vaak adviseren een kroon op de tand of kies te maken om de tand te beschermen tegen breuk.
Wat is een her- wortelkanaalbehandeling (endodontische herbehandeling)
Soms kan er, ondanks dat de tand in het verleden met een wortelkanaalbehandeling is behandeld, een ontsteking ontstaan. Zo kan het zijn dat een wortelkanaal destijds niet gevonden is omdat deze is dichtgeslibd, of dat een kanaal onvoldoende is schoongemaakt. Er kan dan opnieuw een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Voorzichtig verwijdert onze endodontoloog dan de oude wortelkanaalvulling en maakt deze opnieuw schoon. Vervolgens wordt er een nieuwe wortelkanaalkanaalvulling aangebracht. Dit alles gebeurt met behulp van een microscoop, zodat we er zeker van zijn dan dit keer wel alle kanalen zijn gevonden worden en al het geïnfecteerde weefsel is verwijderd.