Hoe ontstaat een ontsteking van het wortelkanaal?

In het midden van een tand of kies loopt een wortelkanaal met daarin een zenuw en de bloedvoorziening voor de tand of kies. U merkt de aanwezigheid van deze zenuw wanneer u iets heel kouds tegen uw tanden krijgt: dit is gevoelig als de zenuw nog levend is. Soms kan deze zenuw ontstoken raken en afsterven. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld een val op de tanden of een diep gaatje (cariës). Deze ontsteking kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook kan er een zwelling of zelfs een dikke wang ontstaan in het tandvlees.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking van het wortelkanaal is goed te behandelen met een wortelkanaalbehandeling. Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling waarbij de ontstoken zenuw welke zich in het wortelkanaal bevindt wordt verwijderd. Daarna wordt dit smalle kanaal ruimer gemaakt waardoor deze gedesinfecteerd kan worden. Na deze stap wordt het wortelkanaal opgevuld.

Hoe ziet een wortelkanaalbehandeling er uit?

Stap 1. Openen van de tand of kies

Om bij het wortelkanaal te komen boort onze endodontoloog een  klein gaatje in de tand of kies. Dit is een lastige klus omdat het gaatje op exact de juiste plek moet worden geboord. Als er zich een kroon bevindt op de desbetreffende tand kan het zicht verstoord worden waardoor dit de behandeling moeilijker maakt.

Stap 2. Zoeken naar de wortelkanaal ingang

Nadat het gaatje is geboord kan er gezocht worden naar de wortelkanaal ingang. Dit is er doorgaans 1 bij een voortand, bij een kies kunnen het er wel 4 zijn. Deze wortelkanaal ingangen heel klein en met het blote oog vaak niet goed zichtbaar. Daarom gebruiken onze endodontologen hier een speciale operatiemicroscoop voor. De behandeling wordt zo nauwkeuriger en dus beter uitgevoerd.

Stap 3. Vijlen van het wortelkanaal

Het wortelkanaal wordt, nadat de wortelkanaalingang is gevonden, leeggeruimd. De ontstoken zenuw, welke veelal geen gevoel  meer geeft door de ontstekingen, wordt weggehaald met een speciaal ronddraaiend vijltje. Het wortelkanaal wordt ook iets ruimer gemaakt met het vijltje, zodat de desinfectievloeistof dat in de volgende stap gebruikt wordt overal goed bij kan komen.

Stap 4. Spoelen/desinfecteren van het wortelkanaal

Het wortelkanaal wordt gedesinfecteerd. Hiervoor gebruikt onze endodontoloog een desinfectievloeistof waarmee het wortelkanaal wordt uitgespoeld. De hoeveelheid bacteriën worden op deze manier zo ver teruggebracht dat de resterende ontsteking  daarna wel opgeruimd kan worden door het lichaam.

Stap 5. Opvullen van het wortelkanaal

Nu dient het wortelkanaal te worden opgevuld en hermetisch afgesloten te worden om teruggroei van bacteriën te voorkomen. Hiervoor zal onze endodontoloog een rubberachtig materiaal aanbrengen waarmee het gehele wortelkanaal wordt opgevuld.

Stap 6. Vullen van de tand of kies

Uiteindelijk zal onze endodontoloog het gaatje dat in de tand of kies geboord is om bij het wortelkanaal te komen weer opvullen met een vulmateriaal. Omdat de tand verzwakt is, zal uw eigen tandarts in de toekomst vaak adviseren een kroon op de tand of kies te maken om de tand te beschermen tegen breuk.

Wat is een her- wortelkanaalbehandeling (endodontische herbehandeling)

Soms kan er, ondanks dat de tand in het verleden met een wortelkanaalbehandeling is behandeld, een ontsteking ontstaan. Zo kan het zijn dat een wortelkanaal destijds niet gevonden is omdat deze is dichtgeslibd, of dat een kanaal onvoldoende is schoongemaakt. Er kan dan opnieuw een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Voorzichtig verwijdert onze endodontoloog dan de oude wortelkanaalvulling  en maakt deze opnieuw schoon. Vervolgens wordt er een nieuwe wortelkanaalkanaalvulling aangebracht. Dit alles gebeurt met behulp van een microscoop, zodat we er zeker van zijn dan dit keer wel alle kanalen zijn gevonden worden en al het geïnfecteerde weefsel is verwijderd.

Waarom wordt ik door mijn tandarts verwezen naar een endodontoloog?

Een wortelkanaalbehandeling moet zeer nauwkeurig gebeuren. Dit kan soms erg lastig zijn, bijvoorbeeld omdat het wortelkanaal met de jaren is dichtgeslibd en een aanwezige kroon op de tand of kies het zicht belemmert. Daarom kan uw tandarts besluiten u naar een specialist op gebied van wortelkanaalbehandelingen door te verwijzen. Zo een specialist wordt ook wel een endodontoloog genoemd.

In onze kliniek in Rotterdam wordt om de behandeling echt goed uit te kunnen voeren, altijd gebruik gemaakt van een operatiemicroscoop. Zo kan de endodontoloog het gehele kanaal goed inspecteren en beoordelen of dit wel écht goed schoon is. Dat is belangrijk, want als dit niet het geval is, ontstaat na verloop van tijd weer een nieuwe ontsteking.

Meer weten over wortelkanaalbehandelingen?

Endodontoloog

Wortelpuntbehandeling

Werkzame endodontologen in onze praktijk in Rotterdam

Wilhelm Zerbst

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Renate Zwolsman

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Yvonne Potgieser

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Vasilis Zioutis

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Erik Harms

Tandarts-gespecialiseerd in endodontologie

Wat kost een wortelkanaalbehandeling bij onze endodontoloog?

ontsteking van het wortelkanaal is genezen

Kosten van een wortelkanaalbehandeling

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Waarom wordt ik doorgestuurd naar een endodontoloog

Een endodontoloog is een tandarts die een 3 jarige specialisatie heeft gevolgd op de universiteit op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.

De endodontoloog voertdan ook de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit welke de algemeen tandarts te risicovol vindt omzelf te behandelen. Ook kan de tandarts-endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als een tand of kies eenmaal ontstoken is, kan dit niet vanzelf genezen. De ontsteking zal altijd op blijven spelen. Dat komt doordat er zich bacteriën in het wortelkanaal bevinden die niet vanzelf weg zullen gaan (ook niet met antibiotica).

Er zijn in dit geval twee opties om te voorkomen dat u last krijgt: of u laat een wortelkanaalbehandeling uitvoeren of de tand of kies wordt getrokken. Als de kies nog goed genoeg is (wat meestal het geval is!) gaat de voorkeur uit naar een wortelkanaalbehandeling, zodat de ontsteking kan genezen en u geen last meer krijgt van de kies.

Waarom duurt een wortelkanaalbehandeling zo lang?

Het is erg belangrijk dat al de kanaaltjes die in de tand of kies zitten opgespoord worden en schoongemaakt worden. Dit is een nauwkeurig werkje waarvoor de tijd dient te worden genomen. Bij ons wordt altijd met de microscoop gecontroleerd of de kanalen écht schoon zijn.

Ik heb zojuist een wortelkanaalbehandeling gehad, maar heb nu last. Is dat normaal?

Een wortelkanaal- of zenuwbehandeling kan napijn veroorzaken. Pijn na afloop van een wortelkanaalbehandeling komt voor in 20 tot 40% van de gevallen. Deze pijn is slechts zelden ernstig. Bovendien is de pijn bij 90% van de patiënten na twee tot drie dagen verdwenen. Soms kan de pijn langer aanhouden, tot ongeveer een week.  Met een pijnstiller zoals paracetamol is de pijn goed te onderdrukken.

Ik heb antibiotica gekregen. De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig?

Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt. Helaas kan antibiotica het aantal bacteriën in het wortelkanaal nooit genoeg reduceren: er blijven altijd een aantal bacteriën in het wortelkanaal achter. Deze bacteriën gaan zich vermenigvuldigen waardoor de pijn na verloop van tijd (binnen enkele maanden) weer terug zal komen. Een antibioticakuur werkt dus slechts tijdelijk.

Het zeer frequent gebruik van antbiotica is af te raden: uw lichaam kan namelijk resistent raken voor antibiotica waardoor het op den duur niet meer zal werken (ook niet voor andere ziektes!). De enige oplossing om de ontsteking van het wortelkanaal echt te verwijderen is om de kanalen goed te desinfecteren en al de bacteriën te doden. Dit kan enkel gebeuren met een wortelkanaalbehandeling (of trekken van de kies).

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Met een verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. De ontstoken tand- of kies kan goed  verdoofd worden.  Eventuele nalast kan goed onderdrukt worden met een normale pijnstiller.

Maak vandaag nog een afspraak met onze endodontoloog in Rotterdam!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door onze endodontoloog? Wilt u meer informatie over wortelkanaalbehandelingen in Rotterdam? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen