De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Tanden en kiezen hebben niet allemaal dezelfde kleur. Zo hebben de hoektanden een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Kleurstoffen uit voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, thee en rode wijn geven een groter risico op verkleuring van uw tanden. Ook roken is een belangrijke oorzaak van verkleuringen.

Witte tanden, ook voor mij?

Onze tandarts of mondhygiënist zal eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Er wordt vastgesteld of uw tanden gezond zijn en vrij van gaatjes. Ook wordt gekeken of vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Onze tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat kan bereiken met bleken.

Thuisbleken onder begeleiding van de mondhygiënist

Bleeklepel bleken

Specifiek voor de patiënt gemaakte bleeklepel

De meest toegepaste bleekmethode is met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt onze tandarts of mondhygiënist een mondscan van uw gebit. Hierop maakt de tandtechnicus een bleeklepel, precies op maat voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de bleekgel. U krijgt de bleeklepel en de bleekgel mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de bleekgel moet dragen voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Als dit uitmond in een hoge mate van pijn neem dan direct contact op met onze kliniek. Het duurt meestal twee weken voordat u een gewenst resultaat bereikt.

Is bleken via een (internet)winkel veilig?

Bleekproducten via internet en bleekwinkels zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dat kan pijn veroorzaken en schade aanrichten. Veel producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties peroxide.

Tanden bleken

Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt?

Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom onze mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken. Bespreek uw wensen en vraag of het door u gewenste resultaat haalbaar is.

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn tanden?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Dit is vergelijkbaar met de situatie als uw tanden enige tijd in contact zijn geweest met frisdrank. Deze veranderingen herstellen zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuisbleken onder begeleiding van onze tandarts of mondhygiënist heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

Door het bleken, wordt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer. Dat is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Welk resultaat zal het bleken opleveren?

Het bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. Ook gebleekte tanden verkleuren op den duur door veroudering. Net zoals niet-gebleekte tanden. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt.

Onze restauratieve tandartsen

Sven Bakx

Restauratief-tandarts

Phillip van Rijn

Restauratief-tandarts

Maak vandaag nog een afspraak met onze restauratieve / esthetisch tandarts!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door de restauratieve / esthetisch tandarts? Woont u in Rotterdam en wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

 

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen