Wat is een klikgebit?

Een klikgebit (of overkappingsprothese) is een kunstgebit welke vastklikt op een aantal implantaten. In de onderkaak zit het klikgebit meestal vast op 2 of 3 implantaten, in de bovenkaak op 4 of 6 implantaten. Tussen deze implantaten wordt een staafje (ook wel steg genoemd) gemaakt waar het klikgebit dan op vast klikt. Soms wordt er in plaats van een steg gekozen voor drukknoppen. Een klikgebit zit zo vast dat het niet meer in de mond beweegt of vanzelf los kan komen. Het moet wel elke dag uit de mond genomen worden om schoon te maken en om de implantaten te borstelen.

Wat zijn de voordelen van een klikgebit?

  • De kauwkracht komt op de implantaten en minder op het tandvlees: geen pijnlijk tandvlees meer
  • Geen angst meer dat het gebit loskomt: dat geeft zelfvertrouwen
  • Betere ondersteuning van de gelaatscontouren
  • Het kaakbot slinkt niet meer doordat de belasting wordt verminderd

Hoe ziet de behandeling van een klikgebit er uit?

Stap 1. Intake consult en aanvraag

Intake consult. Er wordt een behandelplan opgesteld en indien mogelijk wordt het behandelplan aangevraagd uit de basisverzekering

Stap 2. De plaatsing van de implantaten

Nadat het tandvlees verdoofd is wordt deze opgeklapt. Er worden twee kleine gaatjes in het bot geboord waarna beide implantaten worden geplaatst. Nadat het tandvlees weer netjes naar elkaar toe gehecht passen wij het bestaande gebit voor u aan. Het kunstgebit kan direct weer gedragen worden na de implantaatbehandeling. Dit is in veel klinieken of ziekenhuizen niet mogelijk.

Stap 3. De vervaardiging van het klikgebit

Het duurt twee maanden voordat de implantaten volledig vastgegroeid zijn. Daarna kan de tandprotheticus verder met de vervaardiging van het klikgebit.

Wat zijn de kosten van een klikgebit?

De kosten van een klikgebit worden vergoed door de verzekering als het huidige kunstgebit slecht zit of pijn doet en een nieuw kunstgebit deze klachten niet heeft kunnen verhelpen. De eigen bijdrage (voor de basisverzekering) voor een klikgebit is wettelijk vastgelegd. Deze bijdrage bedraagt 350 euro welke door u (afhankelijk van het aanvullende pakket) bij de verzekeraar gedeeltelijk of in zijn geheel terugverkregen kan worden.

Bent u doorverwezen voor een klikgebit?

Als u verwezen bent voor een klikgebit door een collega-tandprotheticus, wordt het (klik)gebit gemaakt door deze verwijzer. Wij plaatsen in dat geval alleen de implantaten.

Als u niet doorverwezen bent door een tandprotheticus wordt het (klik)gebit in ons centrum gemaakt. Dit gebeurt door onze specialist, tandprotheticus Matthijs van der Reijden of tandprotheticus Lucinda van der Sande.

Tandprothetische praktijk van der Reijden is al geruime tijd gespecialiseerd in het aanmeten van klikgebitten.  Als u een klikgebit wilt kunt u meer informatie vinden op de website van Tandprothetische praktijk van der Reijden. Dit is een website speciaal voor patiënten die een normaal gebit of klikgebit willen laten maken.

Voorbeelden van klikgebitten vervaardigd bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier

Situatie na: klikgebit onderkaak

Voorbeelden van kunstgebitten en klikgebitten

Onze implantologen die de implantaten voor het klikgebit plaatsen:

Frank Andriessen

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Ewout Schuringa

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Dennis-John (DJ) English

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Joost van Bruchem

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Meer weten over eerste kunstgebit of kunstgebit?

Eerste kunstgebit (noodgebit)

Kunstgebit

Veel gestelde vragen over kunst- en klikgebitten

Zijn er kosten aan een nieuw gebit?

Dat het ligt er aan hoe u bent verzekerd, vanuit uw basisverzekering wordt eens per 5 of 6 jaar 75% vergoeding gegeven voor een nieuwe prothese, de rest is dus een eigen bijdrage. U zult zelf ongeveer 250,00 tot 300,00 euro moeten betalen.

Mijn gebit is stuk, kan dat gelijk worden gerepareerd?

Ja, als uw prothese stuk is en u meld zich bij ons in de praktijk zal deze direct in ons eigen laboratorium worden hersteld, u kunt erop wachten in onze wachtkamer of op een later tijdstip terugkomen. Afhankelijk van de reparatie zal dit ongeveer 1 tot 2 uur duren voordat het klaar is.

Krijg ik direct mijn nieuwe gebit in na het trekken van mijn tanden?

Ja, u dient voordat uw tanden getrokken worden twee tot vier keer in de praktijk langs te komen en zullen de nodige afdrukken gemaakt worden en de kleur en de tanden bepaald worden. Als uw tanden dan getrokken worden ligt uw nieuwe prothese klaar en zal die gelijk geplaatst worden nadat uw tanden zijn verwijderd.

Kan ik een kunstgebit in 1 dag krijgen?

Nee, een kunstgebit is gecompliceerd, zowel om aan te meten als om te vervaardigen. Om een gebit te maken die goed past in uw mond en ook nog mooi staat dient u meestal zes keer te komen. Er worden twee keer afdrukken gemaakt, een keer wordt de beet bepaald en twee keer worden er tanden gepast en aangepast, in deze fase kunt u meekijken en heeft u inspraak voor wat betreft de kleur en de stand van de tanden. De laatste keer wordt de prothese dan geplaatst.
Zo bent u er zeker van dat u een goed product krijgt waar alle aandacht aan is besteed en waar u dan ook weer jaren plezier van zult hebben.

Moet ik nog naar de tandarts of tandprotheticus met een kunstgebit?

Het is verstandig om iedere 2 jaar uw prothese te laten controleren bij de tandarts, als u implantaten heeft zelfs ieder jaar. Op die manier kunnen er op tijd eventuele problemen worden opgespoord en verholpen. Als u implantaten heeft worden deze gecontroleerd en eventueel door de mondhygiëniste onderhouden en er wordt een röntgenfoto gemaakt ter controle van het bot rondom uw implantaten.

Hoe moet ik mijn kunstgebit schoonhouden?

Uw gebit 2 tot 3 maar per dag poetsen met een protheseborstel en een beetje afwasmiddel is voldoende, het gebruik van Ecosym is ook aan te raden, andere prothesereinigingsmiddelen raden wij af, deze zijn vaak te agressief en zullen uw gebit kunnen beschadigen. Ook is het aan te raden uw tandvlees te poetsen met een zachte tandenborstel en een beetje tandpasta.

Maak vandaag nog een afspraak bij een van onze implantologen voor een klikgebit!

Benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van een klikgebit? Of naar de kosten van een normaal gebit zonder implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen