Implantaten

Hoe lang na extractie moet ik wachten voordat er een implantaat geplaatst kan worden?

Hoe lang er na het trekken van een tand of kies gewacht moet worden voordat een implantaat geplaatst kan worden hangt van veel factoren af. De belangrijkste factor is de lokatie van de tand of kies.

Bij een voortand kan er in zeer veel gevallen direct na het trekken van de tand een implantaat geplaatst worden. Als dit niet direct mogelijk is wordt er meestal 4-8 weken gewacht voordat het implantaat geplaatst kan worden.

Bij een getrokken kies wordt er meestal langer gewacht. Na 3-4 maanden is het bot meestal optimaal hersteld en is er een ideale situatie ontstaan om het implantaat te plaatsen.

Voorkomen moet worden dat er te lang gewacht wordt met het plaatsen van een implantaat. Maak dus, het liefst als de tand of kies nog in de mond aanwezig is of anders zo snel mogelijk nadat de tand of kies getrokken is al een afspraak met de implantoloog, zodat alle opties (wel of niet direct na het trekken van de tand een implantaat plaatsen) open blijven.

Kan er direct na het trekken van een tand een implantaat geplaatst worden (immediate placement)?

Het direct plaatsen van een implantaat na het trekken van een tand wordt ook wel een immediate placement genoemd. Dit is in veel gevallen mogelijk. Echter, dit moet wel van tevoren onderzocht worden door een 3d scan van de tand te maken. Op die manier kan beoordeeld worden of de tand echt niet meer te redden is, èn of er voldoende houvast is in het bot om direct na het trekken van de tand het implantaat te plaatsen. Als er zeer veel houvast te verwachten is kan het implantaat meteen voorzien worden van een (tijdelijke ) kroon.

Geven detectorpoortjes op vliegvelden of in winkels alarm als je implantaten hebt?

Implantaten geven net zo min dergelijke reacties als metalen vullingen of kronen.

Groeien implantaten altijd vast?

Vrijwel altijd: meer dan 95% van de implantaten groeit probleemloos vast. Als dit niet gebeurd, kan over het algemeen een nieuw implantaat worden geplaatst na een korte genezingsperiode.

Hoe lang blijven implantaten vastzitten?

Er bestaan studies waaruit blijkt dat na 30 jaar meer dan 90% van de geplaatste implantaten nog functioneren. Echter, net als een tand of kies kan ook een implantaat eerder verloren gaan. Als een implantaat verloren raakt, is daar meestal een oorzaak voor aan te geven: nicotine gebruik, onvoldoende mondhygiëne, ziekte, overbelasting door bijvoorbeeld knarsentanden of gebruik van bepaalde medicijnen. Hoe lang een implantaat vast blijft zitten is dus afhankelijk van veel verschillende factoren.

Hoe moet ik mijn implantaten schoonhouden?

Dit is in de regel niet anders dan bij uw eigen tanden en kiezen. er dient minimaal 2 keer per dag gepoetst te worden en gebruik worden gemaakt van ragers, tandenstokers en/of floss om ook tussen te tanden/implantaten goed schoon te kunnen maken (enkel tandenpoetsen is dus niet voldoende!). Na de behandeling ontvangt elke patiënt een op haar of zijn situatie toegepaste mondhygiëne instructie.

Hoe wordt een implantaat geplaatst?

Onder plaatselijke verdoving wordt een gaatje in de kaak geboord waarin het implantaat wordt aangebracht. Na 2 tot 3 maanden is het bot goed aan het implantaat vastgegroeid. Dan wordt op het implantaat de definitieve kroon, brug of drukknop bevestigd. In de tussenliggende periode kan altijd een tijdelijke kroon of een kunstgebit gedragen worden.

Ik gebruik medicijnen, kan dat kwaad voor een behandeling met implantaten?

Bij het eerste gesprek wordt aan elke patient gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen waarbij ook het medicijn gebruik aan de orde komt. Wij willen graag weten welke medicijnen u gebruikt zodat we onze behandeling daaraan kunnen aanpassen. Het komt niet vaak voor dat een behandeling door ziekte of medicijngebruik niet door kan gaan.

Ik heb nog last na het plaatsen van een implantaat: is dat normaal?

Na het plaatsen van een implantaat kunnen de volgende gebeurtenissen optreden:

Zwelling en tijdelijke verkleuring van slijmvlies, wang en lippen. Dit is op de tweede dag op zijn hevigst en zal meestal na een week verdwenen zijn.

Soms kan een lichte nabloeding optreden, die meestal snel stopt als u een tijdje op een gaasje bijt.

Soms kunt u na het plaatsen van implantaten in de onderkaak een lichte tinteling of een verdoofd gevoel krijgen in de onderlip. Dit verdwijnt over het algemeen na een tijdje vanzelf.

Ik rook, kan ik dan implantaten krijgen?

Roken is slecht voor de wondgenezing. Niet alleen als een kies getrokken is, maar ook als een implantaat geplaatst is. De kans op mislukking van een implantaat is bij rokers bijna drie keer zo groot als bij niet-rokers. Daarom adviseren tandartsen meestal om ten minste één week voor en acht weken na het plaatsen van implantaten niet te roken. Helemaal stoppen is nog beter. Een goede mondhygiene is bij rokers extra belangrijk.

Meer weten over roken en implantologie? Onze implantoloog heeft een artikel over dit onderwerp geschreven met meer informatie.

Is elke kaak geschikt voor een implantaat?

Er is soms te weinig bot aanwezig voor een betrouwbaar houvast van het implantaat. Er kan dan vrijwel altijd met behulp van botvuller afkomstig van runderen (bot uit een flesje) extra botmassa worden gecreëerd. De hele behandeling gaat hierdoor wel 3 tot 6 maanden langer duren. Verder moet de mond moet gezond en schoon zijn en veel roken is schadelijk voor implantaten.

Kan ik implantaten ook in het buitenland laten plaatsen?

Er zijn praktijken die tandartsbehandelingen in het buitenland aanbieden. Deze behandelingen soms goedkoper dan in Nederland omdat de lonen daar lager liggen. Echter, er zijn wel risico's aan deze behandelingen:

1. Veelal worden er kwalitatief minder goede materialen gebruikt. Dit betekent vaak dat de materialen die in de mond gebruikt worden (bijvoorbeeld de kronen, vullingen of implantaten) minder lang mee gaan.

2. Een ander belangrijk nadeel is de service. Als in het buitenland een behandeling is uitgevoerd, en er gaat iets kapot, zal het lastig zijn even terug te gaan naar deze behandelaar in het buitenland.

3. In het buitenland is geen toezicht door de overheid of de behandeling wel netjes volgens de regels en volgens kwalitatief hoge standaarden gebeurt zoals in Nederland het geval is. Het pand kan er dan wel netjes uitzien, maar hoe is het met de kwaliteit van de behandelingen gesteld? En worden instrumenten wel netjes gesterilisseerd?

4. Zeker uitgebreide behandelingen kosten vaak veel tijd. Deze tijd is nodig om bijvoorbeeld eerst de kronen te testen in kunststof voordat deze naar definitief porseleinen kronen worden omgezet. Als men naar het buitenland reist is de tijd vaak beperkt en wordt er in 1 of 2 weken achter elkaar door gewerkt. Dit gaat ten koste van de voorspelbaarheid van de behandeling: je hebt immers geen tijd om de kronen en bruggen uit te proberen!

Ofwel, wees voorzichtig met het afreizen naar het buitenland om zo kosten te besparen. Wij hebben al veel patienten voorbij zien komen waarbij de behandeling die in het buitenland was uitgevoerd na enkele jaren weer helemaal over moest worden gedaan. De herstelkosten zijn dan vaak vele malen hoger dan wanneer de behandeling in eerste instantie in een keer goed was gedaan in Nederland.

Kan ik ook een gebit zonder implantaten laten maken?

Ja, niet bij iedereen is het nodig om implantaten te laten plaatsten en niet iedereen wil het. Als u nu een prothese heeft waar u geen klachten over heeft en u heeft nog goede kaken is het mogelijk daar een goed functionerende prothese op te maken. Als uw kaken sterk zijn geslonken en u nu ook last heeft van een loszittende prothese zijn implantaten uiteraard wel de aangewezen behandeling.

Krijg ik garantie op mijn implantaten?

Bij medische ingrepen kan nooit garantie worden gegeven. Het menselijk lichaam is nu eenmaal geen machine en gedraagt zich daarom niet altijd voorspelbaar. Bovendien is mede afhankelijk van uw medewerking of een implantaat goed vastgroeit. Als die onvoldoende is, kan de behandelaar daar geen verantwoording voor dragen.

Van alle implantaten die in de onderkaak geplaatst worden, is een percentage van ongeveer 98% succesvol. In de bovenkaak is dat altijd iets lager, namelijk zo'n 96%: dat komt doordat het bot daar zachter is.

Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan doen wij er niettemin alles aan om met u tot een oplossing te komen.

Kunnen implantaten op elke leeftijd worden geplaatst?

Implantaten worden in de regel niet geplaatst onder de leeftijd van 16-18 jaar omdat het kaakbot dan nog groeit. Een hoge leeftijd vormt geen belemmering voor een succesvolle behandeling.

Maakt het uit welk merk implantaat ik laat plaatsen?

Er bestaan wel verschillen in de snelheid van vastgroeien, in de gevoeligheid voor slechte mondhygiëne, in de betrouwbaarheid van de verbinding tussen implantaat en kroon en in de kans op een mooie overgang van tandvlees naar kroon. Net als bij medicijnen vindt er ook bij implantaten een voortdurende kwaliteitsverbetering plaats. Een moderner implantaat is over het algemeen ook duurder. Het is wetenschappelijk aangetoond dat a-merk implantaten duidelijk minder complicaties vertonen dan b-merken. Om die reden worden er bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier enkel a-merk implantaten geplaatst, namelijk implantaten van de zeer gerenommeerde merken Dentsply (Astra) en Straumann

Moet ik een tijd zonder gebit als ik implantaten krijg?

Als in een tandeloze kaak implantaten zijn geplaatst mag de oude gebitsprothese meteen weer gedragen worden. De eerste dagen/week zal dit niet erg goed passen omdat er hechtingen in de mond zitten maar de prothese kan al die tijd wel gedragen worden.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een metalen stiftje dat vast zit in de kaak; het is eigenlijk een kunstwortel. Het implantaat is gemaakt van titanium, een licht en sterk metaal en waaraan het kaakbot vastgroeit. Voor titanium bestaat geen overgevoeligheid. Een implantaat is even groot als de wortel van een tand. Op het implantaat kan een kroon bevestigd worden. Een verloren tand of kies wordt op deze manier vervangen. Soms ontbreken er veel tanden of kiezen en wordt een kunstgebit of een frame-prothese gedragen. Er worden dan twee of meer implantaten geplaatst waarop drukknoppen worden bevestigd. Het kunstgebit of de frame-prothese klikt hier stevig op vast.

Wat zijn de risico's als een goedkoop B-merk implantaat wordt gebruikt?

Tegenwoordig zijn er meer dan 70 implantaatmerken verkrijgbaar in Nederland. Er zit verschil in prijs tussen deze merken. Het kan aantrekkelijk zijn een goedkoop merk implantaat te gebruiken. Toch zitten er een aantal nadelen aan sommige, veelal de implataten uit het goedkopere segment:

1. Als een implantaatfirma van de markt verdwijnt kan het moeilijk zijn nog aan componenten te komen voor deze implantaten. Dit wordt een probleem als de kroon op het implantaat vervangen moet worden. De eerste kleine firma's zijn al van de markt verdwenen. Regelmatig zien wij problemen met implantaten die in het verleden of in het buitenland zijn geplaatst waarna inmiddels de kroon vervangen moet worden. Het afdrukken van het implantaat blijkt dan onmogelijk omdat componenten niet meer leverbaar zijn

2. Een implantaatbehandeling is een kostbare behandeling. Daarom wil je ook dat het implantaat lang mee gaat. Ook wil je dat het resultaat er fraai uit blijft zien. Ofwel, het bot rond de implantaten moet op de lange termijn om het implantaat blijven en niet terugtrekken. De A-merk firma's, zoals Dentsply (Astra) en Straumann hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Deze implantaten zijn bewezen dat het bot mooi stabiel blijft om de implantaten. Als firma's deze onderzoeken niet gedaan hebben wordt het een gok of het bot echt mooi stabiel blijft en of het implantaat dus ook echt lang in de mond blijft zitten. Dit onderzoek kost veel geld, waardoor deze A-merken veelal ook kostbaarder zijn dan merken die dit onderzoek niet hebben gedaan.

Omdat wij bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier geen risico's willen nemen werken wij enkel met A-merk implantaten, van het merk Dentsply (Astra) en Straumann.

Zijn implantaten schadelijk voor de gezondheid?

Titanium implantaten worden al meer dan 30 jaar toegepast zonder aanwijzingen voor gezondheidsschade. Alle in Nederland toegepaste implantaten voldoen aan internationale normen voor werkzaamheid en veiligheid.

Zit er verschil tussen de diverse implantaatmerken?

Tegenwoordig zijn er vele merken implantaten verkrijgbaar. Van veel implantaten is nauwelijks onderzocht of de implantaten op de lange termijn goed blijven zitten. Daarom gebruikt onze implantoloog enkel A-merk implantaten waarnaar veel onderzoek is gedaan. In onze praktijk worden enkel implantaten van de a-merken Dentsply (Astra) en Straumann gebruikt. Van deze merken zijn meer dan 1300 onderzoeken gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften! Van zowel Astra als Straumann is uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde documentatie beschikbaar. Dit maakt de behandeling voorspelbaarder en meer succesvol dan wanneer met een B-merk implantaat wordt gewerkt. Bovendien bent u er ook van verzekerd dat de onderdelen voor de implantaten beschikbaar blijven op de lange termijn. Bij kleine (B-merk) firma's is er een kans dat deze na enkele jaren van de markt verdwijnen en onderdelen niet meer leverbaar zijn. U zit dan met een probleem als de kroon op het implantaat bijvoorbeeld vervangen moet worden. Wij zien dergelijke problematiek helaas regelmatig voorbij komen bij patienten die in het verleden bij iemand een implantaat heeft laten plaatsen waarvoor nu geen componenten meer leverbaar zijn. Dit zal bij een groot A-merk als Dentsply en Straumann niet gebeuren.

Indien uw tandarts liever met een ander (A-merk) implantaat werkt is dat natuurlijk altijd te bespreken.

Is een implantaatbehandeling pijnlijk?

De ingrepen vinden plaats onder lokale verdoving waardoor u geen pijn zult voelen nadat de verdoving is ingewerkt. Na de ingreep, als de verdoving uitgewerkt raakt, zult u gedurende de eerste dag wat pijn en ongemak ondervinden. Het tandvlees rondom de wond zal wat zwellen. Normale pijnstillers zijn gewoonlijk voldoende om de napijn te onderdrukken. Uw behandelaar zal u hierover adviseren

Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen