Witte vlekken op de tanden kunnen als erg storend worden ervaren. Witte vlekken kunnen op zowel de onder- als boventanden aanwezig zijn, hoewel deze op de boventanden het meest storend zijn.

Hoe ontstaan witte vlekken op de tanden?

Er zijn verschillende oorzaken die witte vlekken op de tanden tot gevolg hebben. Vaak ligt de oorzaak in de ontwikkeling van het glazuur, het harde witte buitenste laagje van de tand. Door deze aandoening ontstaan er zeer kleine luchtbelletjes in het glazuur welke poreus zijn. Omdat het licht in deze poreuze plekken anders weerkaatst wordt dan in de rest van de tand lijken deze plekjes witter.

Hoe kunnen witte vlekken op tanden behandeld worden?

Als de witte vlekken op de tanden als storend worden ervaren kan er gekeken worden of deze behandeld kunnen worden. In veel gevallen is dit goed mogelijk. Het wegboren en bedekken van de witte vlekken of maken van facings over deze witte vlekken heen is een invasieve en schadelijke behandeling voor de tand. Dit  is daarom vaak geen goed idee. Een veel minder invasieve behandelmethode is een zogenaamde Icon behandeling. Onze restauratieve tandartsen in onze kliniek in Rotterdam hebben veel ervaring met deze behandeling. Bij icon worden de porositeiten in de tand opgevuld met een speciaal middel. Daardoor zal het licht in de plek met opgevulde porositeit weer op een zelfde manier worden weerkaatst als het omliggende gezonde glazuur. De witte plek zal dan veel minder zichtbaar worden of zelfs geheel verdwijnen.

Voordelen van een Icon behandeling om witte vlekken te verwijderen:

  • Het is in veel gevallen een zeer effectieve behandeling
  • Er hoeft niet geslepen te worden aan de tanden
  • Pijnloze en snelle methode
  • Hoeft niet verdoofd te worden
witte vlek op tand

Hoe worden witte vlekken met Icon behandeld?

Stap 1: intake

De beginsituatie wordt vastgelegd met lichtfoto’s

Stap 2: Eventueel bleken van de tanden

Indien nodig worden de tanden gebleekt. Als er ook bruine vlekken aanwezig zijn is het verstandig om deze verkleuringen te bleken om deze zo te verminderen of weg te krijgen. Ook als er een wens is om in de toekomst de tanden te bleken is dat beter om dit voorafgaand aan een Icon behandeling te doen. Na een Icon behandeling gaat dat namelijk minder goed.

Stap 3: Icon behandeling

De Iconbehandeling vindt plaats. De porositeiten welke de witte vlek veroorzaken, worden toegankelijk gemaakt door de vlek met een schurend middel te polijsten en een zuur in te laten werken. Daarna wordt er een heel vloeibaar middel (Icon) aanbracht welke in de porositeit trekt en wordt uitgehard. Daarna wordt het oppervlak van de tand gepolijst.

Stap 4: Evaluatie van het resultaat

Er vindt een evaluatie plaats van het resultaat

Voorbeelden van behandelingen van tanden met witte vlekken door onze restauratief / esthetisch tandarts

Witte vlek behandeling voortanden

Witte vlekken op tanden verwijderen

Witte vlek op de voortand

behandeling van een tand met een witte vlek

Witte vlek behandeling voortanden

behandeling van 4 tanden met witte vlekken

Onze restauratieve / esthetisch tandartsen

Sven Bakx

Restauratief-tandarts

Phillip van Rijn

Restauratief-tandarts

Maak vandaag nog een afspraak met onze restauratieve / esthetisch tandarts in Rotterdam!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door onze restauratieve tandarts? Wilt u meer informatie over esthetische behandelingen in Rotterdam? Of wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen