Bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier in Rotterdam wordt een implantaatbehandeling in vijf stappen uitgevoerd:

Stap 1: Eerste intake consult

Iedereen die naar ons centrum in Rotterdam wordt verwezen zal eerst gezien worden voor een eerste intake implantaatconsult. Tijdens dit consult wordt gekeken of de mond geschikt is voor de plaatsing van een implantaat waarna een op maat gemaakt behandelplan met kostenbegroting en tijdsplanning wordt voorgesteld.

Er wordt veel aandacht besteed aan een tijdelijke voorziening: u hoeft bij ons nooit zonder tanden of kiezen de praktijk te verlaten!

Stap 2: Implantaatbehandeling

Het tandvlees wordt eerst plaatselijk verdoofd waarna er een kleine opening in het tandvlees gemaakt wordt. Met een kleine boortje wordt er een gaatje gemaakt in het kaakbot waarna het implantaat geplaatst kan worden. Daarna wordt de wond weer gehecht.

De behandeling is niet pijnlijk omdat deze eenvoudig te verdoven is. Een implantaatbehandeling wordt door patiënten als minder vervelend ervaren in vergelijking met het trekken van een kies.

Plaatsing van implantaten schematisch weergegeven

Stap 3: Nazorg

Eén tot twee weken nadat het implantaat geplaatst is zien wij u terug voor de wondcontrole, nazorg en verwijdering van hechtingen.

Stap 4: Plaatsing van de kroon, brug of klikgebit

De vastgroeiperiode van een implantaat hangt af van het type behandeling, de positie van het implantaat, de hoeveelheid bot dat aanwezig is. Daardoor zal de vastgroeiperiode 2 tot 4 maanden kunnen duren. Tijdens het intake consult zal u hier al over geïnformeerd worden. Als het implantaat vastgegroeid is kan de kroon, brug of klikgebit worden geplaatst. Nadat dit gedaan is wordt u goed uitgelegd hoe u deze moet reinigen.

Stap 5: Nazorg

Een jaar nadat het implantaat geplaatst is wordt u nogmaals gezien of het bot stabiel blijft rond het implantaat. Daarna neemt uw tandarts de nazorg over.

 

Wie plaatst implantaten?

NVOI-implantoloog

NVOI-implantoloog certificaat

Een tandarts die implantaten plaatst wordt ook wel een implantoloog genoemd. Het is belangrijk dat een implantaat goed geplaatst wordt en niet in de verkeerde richting. Daarom is het belangrijk dat de implantoloog veel ervaring heeft. Omdat “implantoloog” geen beschermde titel is, mag elke tandarts zich “implantoloog” noemen. Daarom is er een vereniging in Nederland, de NVOI, die de titel “implantoloog NVOI geregistreerd” afgeeft. Deze titel krijgen alleen tandartsen die veel ervaring hebben in implantologie en zich er echt in gespecialiseerd hebben. Elke 5 jaar worden deze implantologen gevisiteerd en gecontroleerd of zij nog aan de door de NVOI opgestelde eisen voldoen. De implantoloog krijgt dan het NVOI-keurmerk zichtbaar aan het logo.

Werkzame implantologen in onze praktijk

Frank Andriessen

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Ewout Schuringa

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Dennis-John (DJ) English

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Joost van Bruchem

Implantoloog (NVOI geregistreerd)

Onze implantologen staan geregistreerd in het NVOI-register, de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Veel gestelde vragen

Is het plaatsen van een implantaat pijnlijk?

De ingrepen vinden plaats onder lokale verdoving waardoor u geen pijn zult voelen nadat de verdoving is ingewerkt. Na de ingreep, als de verdoving uitgewerkt raakt, zult u gedurende de eerste dag wat pijn en ongemak ondervinden. Het tandvlees rondom de wond zal wat zwellen. Normale pijnstillers zijn gewoonlijk voldoende om de napijn te onderdrukken. Uw behandelaar zal u hierover adviseren

Moet ik een tijd zonder gebit als ik implantaten krijg?

Als in een tandeloze kaak implantaten zijn geplaatst mag de oude gebitsprothese meteen weer gedragen worden. De eerste dagen/week zal dit niet erg goed passen omdat er hechtingen in de mond zitten maar de prothese kan al die tijd wel gedragen worden.

Kunnen implantaten op elke leeftijd worden geplaatst?

Implantaten worden in de regel niet geplaatst onder de leeftijd 18 jaar omdat het kaakbot dan nog groeit. Bij een voortand wordt om deze reden nog langer gewacht voordat en implantaat geplaatst wordt.  Een hoge leeftijd vormt daarentegen geen belemmering voor een succesvolle behandeling.

Kan ik implantaten ook in het buitenland laten plaatsen?

Er zijn praktijken die tandartsbehandelingen in het buitenland aanbieden. Deze behandelingen soms goedkoper dan in Nederland omdat de lonen daar lager liggen. Echter, er zijn wel risico’s aan deze behandelingen:

1. Veelal worden er kwalitatief minder goede materialen gebruikt. Dit betekent vaak dat de materialen die in de mond gebruikt worden (bijvoorbeeld de kronen, vullingen of implantaten) minder lang mee gaan.

2. Een ander belangrijk nadeel is de service. Als in het buitenland een behandeling is uitgevoerd, en er gaat iets kapot, zal het lastig zijn even terug te gaan naar deze behandelaar in het buitenland.

3. In het buitenland is geen toezicht door de overheid of de behandeling wel netjes volgens de regels en volgens kwalitatief hoge standaarden gebeurt zoals in Nederland het geval is. Het pand kan er dan wel netjes uitzien, maar hoe is het met de kwaliteit van de behandelingen gesteld? En worden instrumenten wel netjes gesterilisseerd?

4. Zeker uitgebreide behandelingen kosten vaak veel tijd. Deze tijd is nodig om bijvoorbeeld eerst de kronen te testen in kunststof voordat deze naar definitief porseleinen kronen worden omgezet. Als men naar het buitenland reist is de tijd vaak beperkt en wordt er in 1 of 2 weken achter elkaar door gewerkt. Dit gaat ten koste van de voorspelbaarheid van de behandeling: je hebt immers geen tijd om de kronen en bruggen uit te proberen!

Ofwel, wees voorzichtig met het afreizen naar het buitenland om zo kosten te besparen. Wij hebben al veel patienten voorbij zien komen waarbij de behandeling die in het buitenland was uitgevoerd na enkele jaren weer helemaal over moest worden gedaan. De herstelkosten zijn dan vaak vele malen hoger dan wanneer de behandeling in eerste instantie in een keer goed was gedaan in Nederland.

Ik rook, kan ik dan implantaten krijgen?

Roken is slecht voor de wondgenezing. Niet alleen als een kies getrokken is, maar ook als een implantaat geplaatst is. De kans op mislukking van een implantaat is bij rokers bijna drie keer zo groot als bij niet-rokers. Daarom adviseren tandartsen meestal om ten minste één week voor en acht weken na het plaatsen van implantaten niet te roken. Helemaal stoppen is nog beter. Een goede mondhygiene is bij rokers extra belangrijk.

Meer weten over roken en implantologie? Onze implantoloog heeft een artikel over dit onderwerp geschreven met meer informatie.

Ik gebruik medicijnen, kan dat kwaad voor een behandeling met implantaten?

Bij het eerste gesprek wordt aan elke patient gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen waarbij ook het medicijn gebruik aan de orde komt. Wij willen graag weten welke medicijnen u gebruikt zodat we onze behandeling daaraan kunnen aanpassen. Het komt niet vaak voor dat een behandeling door ziekte of medicijngebruik niet door kan gaan.

Hoe moet ik mijn implantaten schoonhouden?

Dit is in de regel niet anders dan bij uw eigen tanden en kiezen. er dient minimaal 2 keer per dag gepoetst te worden en gebruik worden gemaakt van ragers, tandenstokers en/of floss om ook tussen te tanden/implantaten goed schoon te kunnen maken (enkel tandenpoetsen is dus niet voldoende!). Na de behandeling ontvangt elke patiënt een op haar of zijn situatie toegepaste mondhygiëne instructie.

Hoe lang blijven implantaten vastzitten?

Er bestaan studies waaruit blijkt dat na 30 jaar meer dan 90% van de geplaatste implantaten nog functioneren. Echter, net als een tand of kies kan ook een implantaat eerder verloren gaan. Als een implantaat verloren raakt, is daar meestal een oorzaak voor aan te geven: nicotine gebruik, onvoldoende mondhygiëne, ziekte, overbelasting door bijvoorbeeld knarsentanden of gebruik van bepaalde medicijnen. Hoe lang een implantaat vast blijft zitten is dus afhankelijk van veel verschillende factoren.

Groeien implantaten altijd vast?

Vrijwel altijd: meer dan 95% van de implantaten groeit probleemloos vast. Als dit niet gebeurd, kan over het algemeen een nieuw implantaat worden geplaatst na een korte genezingsperiode.

Geven detectorpoortjes op vliegvelden of in winkels alarm als je implantaten hebt?

Implantaten geven net zo min dergelijke reacties als metalen vullingen of kronen.

Kan er direct na het trekken van een tand een implantaat geplaatst worden (immediate placement)?

Het direct plaatsen van een implantaat na het trekken van een tand wordt ook wel een immediate placement genoemd. Dit is in veel gevallen mogelijk. Echter, dit moet wel van tevoren onderzocht worden door een 3d scan van de tand te maken. Op die manier kan beoordeeld worden of de tand echt niet meer te redden is, èn of er voldoende houvast is in het bot om direct na het trekken van de tand het implantaat te plaatsen. Als er zeer veel houvast te verwachten is kan het implantaat meteen voorzien worden van een (tijdelijke ) kroon.

Hoe lang na extractie moet ik wachten voordat er een implantaat geplaatst kan worden?

Hoe lang er na het trekken van een tand of kies gewacht moet worden voordat een implantaat geplaatst kan worden hangt van veel factoren af. De belangrijkste factor is de lokatie van de tand of kies.

Bij een voortand kan er in de meeste gevallen direct na het trekken van de tand een implantaat geplaatst worden. Als dit niet direct mogelijk is wordt er meestal 4-8 weken gewacht voordat het implantaat geplaatst kan worden.

Bij een getrokken kies wordt er meestal langer gewacht. Na 3-4 maanden is het bot meestal optimaal hersteld en is er een ideale situatie ontstaan om het implantaat te plaatsen.

Voorkomen moet worden dat er te lang gewacht wordt met het plaatsen van een implantaat. Maak dus, het liefst als de tand of kies nog in de mond aanwezig is of anders zo snel mogelijk nadat de tand of kies getrokken is al een afspraak met de implantoloog, zodat alle opties (wel of niet direct na het trekken van de tand een implantaat plaatsen) open blijven.

Maak vandaag nog een afspraak met onze implantoloog!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van implantaten? Of de kosten van een kroon of brug op implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen