Wortelkanaalbehandelingen worden met veel succes uitgevoerd. Het komt echter voor dat na een wortelkanaalbehandeling een wortelpuntontsteking niet geheel geneest of dat er opnieuw klachten ontstaan. In de meeste gevallen kan dan door een kleine chirurgische behandeling door de endodontoloog uw tand of kies toch behouden blijven. Een  dergelijke behandeling wordt een wortelpuntelbehandeling of apexresectie genoemd.

Wat gebeurt er tijdens de wortelpuntbehandeling of apexresectie?

Wortelpuntbehandeling

Na het geven van plaatselijke verdoving kan de endodontoloog via een kleine incisie in het tandvlees bij de wortelpunt (de “apex”) komen. Het ontstoken weefsel wordt uiterst precies met behulp van een operatiemicroscoop verwijderd. Daarna wordt er een vulling in de wortelpunt aangebracht. Tot slot brengt onze endodontoloog het tandvlees met hechtingen weer op zijn plaats. Na de behandeling zal onze endodontoloog u vertellen hoe u de plek het beste verzorgt. Meestal volgt er een paar dagen de behandeling een afspraak om de wondgenezing controleren.

 

Waarom wordt u verwezen naar onze endodontoloog voor een apexresectie?

Voor een chirurgische behandeling is speciale apparatuur zoals een operatiemicroscoop en deskundigheid nodig. Uw eigen tandarts kan u om deze reden verwijzen naar onze endodontoloog in onze specialistische kliniek in Rotterdam die voor deze speciale behandeling opgeleid is. Juist de precisie waarmee de endodontoloog de behandeling uit kan voeren maakt het dat deze behandeling een voorspelbare behandeling is.

De volgende endodontologen werken in onze gespecialiseerde kliniek:

Wilhelm Zerbst

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Yvonne Potgieser

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Renate Zwolsman

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Vasilis Zioutis

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Erik Harms

Tandarts-gespecialiseerd in endodontologie

 

 

Veel gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Waarom wordt ik doorgestuurd naar een endodontoloog

Een endodontoloog is een tandarts die een 3 jarige specialisatie heeft gevolgd op de universiteit op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.

De endodontoloog voertdan ook de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit welke de algemeen tandarts te risicovol vindt omzelf te behandelen. Ook kan de tandarts-endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als een tand of kies eenmaal ontstoken is, kan dit niet vanzelf genezen. De ontsteking zal altijd op blijven spelen. Dat komt doordat er zich bacteriën in het wortelkanaal bevinden die niet vanzelf weg zullen gaan (ook niet met antibiotica).

Er zijn in dit geval twee opties om te voorkomen dat u last krijgt: of u laat een wortelkanaalbehandeling uitvoeren of de tand of kies wordt getrokken. Als de kies nog goed genoeg is (wat meestal het geval is!) gaat de voorkeur uit naar een wortelkanaalbehandeling, zodat de ontsteking kan genezen en u geen last meer krijgt van de kies.

Waarom duurt een wortelkanaalbehandeling zo lang?

Het is erg belangrijk dat al de kanaaltjes die in de tand of kies zitten opgespoord worden en schoongemaakt worden. Dit is een nauwkeurig werkje waarvoor de tijd dient te worden genomen. Bij ons wordt altijd met de microscoop gecontroleerd of de kanalen écht schoon zijn.

Ik heb zojuist een wortelkanaalbehandeling gehad, maar heb nu last. Is dat normaal?

Een wortelkanaal- of zenuwbehandeling kan napijn veroorzaken. Pijn na afloop van een wortelkanaalbehandeling komt voor in 20 tot 40% van de gevallen. Deze pijn is slechts zelden ernstig. Bovendien is de pijn bij 90% van de patiënten na twee tot drie dagen verdwenen. Soms kan de pijn langer aanhouden, tot ongeveer een week.  Met een pijnstiller zoals paracetamol is de pijn goed te onderdrukken.

Ik heb antibiotica gekregen. De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig?

Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt. Helaas kan antibiotica het aantal bacteriën in het wortelkanaal nooit genoeg reduceren: er blijven altijd een aantal bacteriën in het wortelkanaal achter. Deze bacteriën gaan zich vermenigvuldigen waardoor de pijn na verloop van tijd (binnen enkele maanden) weer terug zal komen. Een antibioticakuur werkt dus slechts tijdelijk.

Het zeer frequent gebruik van antbiotica is af te raden: uw lichaam kan namelijk resistent raken voor antibiotica waardoor het op den duur niet meer zal werken (ook niet voor andere ziektes!). De enige oplossing om de ontsteking van het wortelkanaal echt te verwijderen is om de kanalen goed te desinfecteren en al de bacteriën te doden. Dit kan enkel gebeuren met een wortelkanaalbehandeling (of trekken van de kies).

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Met een verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. De ontstoken tand- of kies kan goed  verdoofd worden.  Eventuele nalast kan goed onderdrukt worden met een normale pijnstiller.

 

 

Maak vandaag nog een afspraak met onze endodontoloog in Rotterdam!

Heeft u een wortelpuntbehandeling of apexresectie nodig en wilt u deze door een endodontoloog uit laten voeren? Wilt u meer informatie over endodontologie in Rotterdam? Of wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen