Hoe kan gebitsslijtage worden behandeld?
Gebitsslijtage is te behandelen. Soms dient er een heel uitgebreid behandeltraject te worden uitgevoerd. Dit hangt af hoe ernstig de gebitsslijtage is. Voor de behandeling wordt gebruik gemaakt van wit vulmateriaal, zoals composiet en keramiek. Welk materiaal het meest geschikt is en hoe dit aan wordt gepakt wordt vooraf bepaald tijdens het intake consult. Er vindt dan een uitgebreid mondonderzoek plaats, er worden röntgenfoto’s genomen, lichtfoto’s gemaakt evenals een mondscan. Zo wordt de ernst van de gebitsslijtage beoordeeld en de oorzaak van de slijtage achterhaald. Wanneer dat bekend is wordt er een specifiek behandelplan voor u gemaakt.
Hoe ziet een behandeltraject voor gebitsslijtage er uit?
Het behandelen van uitgebreide gebitsslijtage is niet eenvoudig. Het is verstandig dit bij een gespecialiseerde tandarts te laten doen. Bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier in Rotterdam werken restauratieve tandartsen die dagelijks met het behandelen van gebitsslijtage bezig zijn.
Globaal ziet een behandeltraject voor gebitsslijtage er als volgt uit:
Stap 1. Intake consult gebitsslijtage
De eerste stap is het intakeconsult. Alle benodigde informatie wordt verzameld, zoals de aanwezigheid van klachten, röntgenfoto’s, mondscans, lichtfoto’s, (medische) vragenlijsten de klachten. Ook worden de specifieke wensen in kaart gebracht. Na de intake wordt er een behandelplan met een specifieke kostenbegroting gemaakt en u toegezonden. Meestal wordt er een tweede afspraak gemaakt om het behandelplan met u te bespreken.
Stap 2. Bespreken van het behandelvoorstel
Het behandelplan wordt uitgebreid besproken en de vervolgafspraken worden gemaakt. Er is ruim de tijd om al uw vragen te beantwoorden.
Stap 3. Proefopstelling
Er wordt vaak een proefopstelling gemaakt van de nieuwe situatie. Dit kan op een fysiek model of digitaal op de computer. Soms wordt er ook een Digital Smile Design uitgevoerd waarmee er een zo ideaal mogelijk gebitssituatie (en lach) wordt ontworpen passend bij uw wensen. Het doel is een duidelijk beeld te verkrijgen van het te bereiken eindresultaat en de vorm en positie van de tanden en kiezen.
Stap 4. Opbouwen van de versleten tanden en kiezen
Nadat stap 3 is goed bevonden en veelal ook in de mond getest is wordt er gestart met de behandeling. Dit zijn langere behandelingen waarvoor, afhankelijk van de ernst van de gebitsslijtage, meerdere behandelingen voor nodig zijn. De hoeveelheid afspraken is ook afhankelijk van het gebruikte materiaal (composiet of porselein).
Stap 5. Evaluatie en bescherming
De gemaakte restauraties in de mond moeten worden beschermd voor toekomstige slijtage. Daarom wordt er een gebitsbeschermer, of knarsplaat, gemaakt welke ’s nachts gedragen dient te worden.