Gezond en ongezond tandvlees
Ontstoken tandvlees kan leiden tot teruggetrokken tandvlees. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees.
Wat is tandplak?
Na het tandenpoetsen ontstaat er langzaam een laagje tandplak op de tanden en kiezen. Dit laagje wordt steeds dikker. Tandplak is een zacht kleverig laagje dat voor het grootste gedeelte bestaat uit bacteriën. Als dit laagje langer dan 24 uur op de tanden blijft zitten zorgen de bacteriën ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Dit wordt gingivitis genoemd. Het tandvlees ziet er rood uit en kan gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees gaan bloeden bij het eten of het tandenpoetsen. Als het tandvlees langere tijd ontstoken blijft kan de tandvleesontsteking erger worden en uitbreiden naar het bot. Het bot zal zich dan gaan terugtrekken. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd. Ook parodontitis kan door onze mondhygiënist behandeld worden.
Wat is tandsteen?
Als tandplak langer blijft zitten zal het zich vaak gaan verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe tandplak dat weer zal verkalken tot nieuw tandsteen. Zo ontstaat er langzaam steeds meer tandsteen. Als tandvlees langer ontstoken blijft, zal ook het bot gaan ontsteken en zich terugtrekken. Dat wordt parodontitis genoemd. Door parodontitis kunnen de tanden en kiezen los komen te staan. Het is dus belangrijk dat tandsteen wordt verwijderd. Helaas lukt dat niet met een tandenborstel: tandsteen zit daarvoor te vast op de tanden en kiezen. De mondhygiënist heeft speciale instrumenten waarmee het tandsteen wel verwijderd kan worden. Daarbij zal de mondhygiënist u zoveel mogelijk tips geven hoe u het beste uw tanden en kiezen schoon kunt maken.