Implantaat – Vervanging van een tand of kies door een kunstwortel

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een metalen schroefje dat vast zit in de kaak; het is eigenlijk een kunstwortel. Implantaten zijn gemaakt van titanium, een licht en sterk metaal waarvoor geen overgevoeligheid optreedt en waaraan het kaakbot vastgroeit.

Zit er verschil tussen de diverse implantaatmerken?

Tegenwoordig bestaan er in Nederland meer dan 75 verschillende merken implantaten. De meeste van deze implantaten zijn echter nauwelijks onderzocht waardoor onduidelijk is of de implantaten op de lange termijn goed blijven zitten in het bot. Daarom gebruikt onze implantoloog enkel implantaten waarnaar veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan en uitzonderlijk goed presteren: de zogenaamde A-merk implantaten. In onze praktijk, gevestigd op de Wilhelminakade in Rotterdam, worden de implantaten van het A-merk Astra Tech (Dentsply) en Straumann gebruikt. Van beide A-merken zijn meer dan 1300 onderzoeken gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en is een follow up van > 25 jaar beschikbaar!

Waarom liever een A-merk implantaat?

Het gebruik van A-merk implantaten maakt een implantaatbehandeling op korte en lange termijn voorspelbaarder en meer succesvol dan wanneer met een B-merk implantaat wordt gewerkt. Andere praktijken in Rotterdam gebruiken geregeld B-merk implantaten. Het gebruik van B-merk implantaten brengt echter risico’s met zich mee. Zo kunnen kleine (B-merk) implantaatfirma’s na enkele jaren van de markt verdwijnen waardoor onderdelen van dat implantaatmerk vervolgens niet meer leverbaar zijn. Dit is een groot probleem als de kroon op het implantaat in de toekomst vervangen zou moeten worden. Wij zien in ons behandelcentrum in Rotterdam dergelijke problematiek helaas regelmatig voorbij komen. Dit zal bij een A-merk zoals Dentsply of Straumann niet gebeuren.

Indien uw tandarts die u verwijst liever met een ander (A-merk) implantaat werkt is dat natuurlijk altijd te bespreken met ons.

Wanneer wordt een implantaat geplaatst?

Implantaten kunnen dienen als:

Implantaten of een brug?

Als u één of meerdere tanden of kiezen mist en er een vaste vervanging gewenst is, kan er gekozen worden tussen een brug (onderstaande afbeelding links) of het plaatsen van een implantaat (onderstaande afbeelding rechts).  

Bij een brug moeten vaak gezonde tanden of kiezen beslepen worden, zodat de brug over de tanden of kiezen past. Dit is zonde, vooral ook omdat een brug gemiddeld slechts 15 jaar mee gaat. Een mooiere oplossing is het plaatsen van een kunsttand (kroon) op een implantaat. De buurtanden of kiezen worden dan intact gelaten. Bovendien ziet en voelt een kroon op een implantaat meer als een echte tand. 

Wie plaatst implantaten?

NVOI implantoloog RotterdamEen tandarts die implantaten plaatst wordt ook wel een implantoloog genoemd. Het is belangrijk dat een implantaat goed geplaatst wordt en
niet in de verkeerde richting. Daarom is het belangrijk dat de implantoloog veel ervaring heeft. Omdat “implantoloog” geen beschermde titel is, mag elke tandarts zich “implantoloog” noemen. Daarom is er een vereniging in Nederland, de NVOI, die de titel “implantoloog NVOI geregistreerd” afgeeft. Deze titel krijgen alleen tandartsen die veel ervaring hebben in implantologie en zich er echt in gespecialiseerd hebben. Elke 5 jaar worden deze implantologen gevisiteerd en gecontroleerd of zij nog aan de door de NVOI opgestelde eisen voldoen. De implantoloog krijgt dan het keurmerk zichtbaar aan het logo links. Het specialiseren kan met cursussen of met een specialisatie-opleiding van 3 jaar op de universiteit.

Procedure

Onder plaatselijke verdoving wordt door onze implantoloog een gaatje in de kaak geboord waarin het implantaat wordt aangebracht. Na twee maanden is het bot goed aan het implantaat vastgegroeid. Dan wordt op het implantaat de definitieve kroon, brug of drukknop bevestigd. In de tussenliggende periode kan altijd een tijdelijke kroon of een kunstgebit gedragen worden.

Implantologie behandelplan

Als u in aanmerking komt voor een implantologische behandeling, wordt een behandelplan met kostenbegroting en tijdsplanning voorgesteld. De behandeling zal meestal bestaan uit twee chirurgische ingrepen. Eerst wordt het implantaat geplaatst en 1-3 maanden daarna wordt de opbouw met de kroon geplaatst. Er wordt veel aandacht besteed aan een tijdelijke voorziening: u hoeft bij ons in Rotterdam nooit zonder tanden of kiezen de praktijk te verlaten!

Folders

Voor meer informatie over implantaten kunt op de onderstaande links klikken.

tandheelkundig centrum wilhelminapier – implantaten (pdf)

Voorbeeldbehandeling uitgevoerd in ons centrum

Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum in Rotterdam uit zijn gevoerd kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u naar zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak.

Maak vandaag nog een afspraak met onze implantoloog!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van implantaten? Of de kosten van een kroon of brug op implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd