Veel gestelde vragen

Wortelkanaalbehandelingen

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Met een verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving eventueel bestaande pijn direct verdwijnen 

Ik heb antibiotica gekregen. De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig?

Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt. Helaas kan antibiotica het aantal bacteriën in het wortelkanaal nooit genoeg reduceren: er blijven altijd een aantal bacteriën in het wortelkanaal achter. Deze bacteriën gaan zich vermenigvuldigen waardoor de pijn na verloop van tijd (binnen enkele maanden) weer terug zal komen. Een antibioticakuur werkt dus slechts tijdelijk.

Het zeer frequent gebruik van antbiotica is af te raden: uw lichaam kan namelijk resistent raken voor antibiotica waardoor het op den duur niet meer zal werken (ook niet voor andere ziektes!). De enige oplossing om de ontsteking van het wortelkanaal echt te verwijderen is om de kanalen goed te desinfecteren en al de bacteriën te doden. Dit kan enkel gebeuren met een wortelkanaalbehandeling (of trekken van de kies).  

Ik heb zojuist een wortelkanaalbehandeling gehad, maar heb nu last. Is dat normaal?

Pijn na afloop van een wortelkanaalbehandeling komt voor in 20 tot 40% van de gevallen. Deze pijn is slechts zelden ernstig. Bovendien is de pijn bij 90% van de patiënten na twee dagen verdwenen. Soms kan de pijn langer aanhouden, tot ongeveer een week. De pijn is meestal goed te onderdrukken met een gewone pijnstiller. 

Waarom doet mijn eigen tandarts de wortelkanaalbehandeling niet zelf?

Als de tandarts vermoedt dat een wortelkanaalbehandeling moeilijk uit te voeren is, zal hij u doorsturen naar een specialist op dit gebied. Dit is een tandarts met zeer veel ervaring in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Waarom duurt een wortelkanaalbehandeling zo lang?

Het is erg belangrijk dat al de kanaaltjes die in de tand of kies zitten opgespoord worden en schoongemaakt worden. Dit is een nauwkeurig werkje waarvoor de tijd dient te worden genomen. Bij ons wordt altijd met de microscoop gecontroleerd of de kanalen écht schoon zijn.

Waarom wordt mijn wortelkanaalbehandeling niet in 1 keer afgemaakt?

Als een patiënt last heeft van een tand of kies wordt in eerste instantie enkel het geinfecteerde weefsel in het wortelkanaalverwijderd zodat de pijn weg kan trekken. Op een later tijdstip wordt de wortelkanaalbehandeling definitief afgemaakt. Dit wordt zo gedaan omdat het  moeilijk te voorspellen is hoeveel tijd de behandeling precies gaat  kosten. De kanalen met het ontstoken weefsel kunnen soms gemakkeljk, maar soms ook heel moeilijk te vinden zijn. 

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als een tand of kies eenmaal ontstoken is, kan dit niet vanzelf genezen. De ontsteking zal altijd op blijven spelen. Dat komt doordat er zich bacteriën in het wortelkanaal bevinden die niet vanzelf weg zullen gaan (ook niet met antibiotica). 

Er zijn in dit geval twee opties om te voorkomen dat u last krijgt: of u laat een wortelkanaalbehandeling uitvoeren of de tand of kies wordt getrokken. Als de kies nog goed genoeg is (wat meestal het geval is!) gaat de voorkeur uit naar een wortelkanaalbehandeling, zodat de ontsteking kan genezen en u geen last meer krijgt van de kies.


Volg ons:

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken!

formulier  via de website


telefoon  +31 (0) 10 290 95 09

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken! maak een afspraak formulier  via de website
telefoon  +31 (0) 10 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd

Volg ons: