Slechte adem of vieze smaak

(door: Frank Andriessen)

Iedereen heeft wel eens een onaangename adem of vieze smaak in de mond. Dit kan gebeuren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of in de morgen bij het wakken worden. Gelukkig is dit slechts tijdelijk en verdwijnt het weer. Als mensen echter permanent een slechte adem hebben wordt dat halitose of foetor exe ore genoemd.   

Oorzaak van halitose
Bacteriën zijn de veroorzakers van de slechte mondgeur. Deze bacterien breken eiwitten af tot vluchtige zwavelverbindingen die de vieze geur veroorzaken. In bijna alle gevallen ontstaat halitose door ontstoken tandvlees en tandbederf. Dit is dan ook het eerste waar de mondhygiënist naar zal kijken. Het is dus erg belangrijk om het gebit en het tandvlees regelmatig te laten controleren. Onze mondhygiënist kan u daarbij helpen.

tongschraperinstructie door de mondhygi�nistachterste gedeelte tong

Als er geen sprake is van ontstoken tandvlees, is de slechte adem vaak afkomstig van het achterste gedeelte van de tong. In dit gedeelte van de tong bevinden zich veel groeven waar de bacterien zich thuis voelen. Als deze bacteriën zich op det ong bevinden is dit te zien door de tong uit te steken. Er is dan een witgele aanslag zichtbaar op het achterste gedeelte van de tong. Onze mondhygiënist kan u voordoen hoe u deze aanslag kunt verwijderen met een tongschraper.  

Behandeling   

Als er sprake is van een permanente halitose is het verstandig om dit niet te maskeren met snoepjes of mondsprays. Veel verstandiger is het om een tandarts of onze mondhygiënist te bezoeken en het gebit te laten controleren. De behandeling richt zich in eerste instantie op het verminderen van de bacteriën die de slechte geur veroorzaken:

  • tandenstoker instructie door de mondhygienistfloss instructie door de mondhygienistZorg voor een optimale mondhygiëne: gebruik hiervoor een tandenborstel en extra hulpmiddelen zoals tandenstokers of flossdraad om ook tussen de tanden te reinigen
  • Laat eventuele tandvleesproblemen behandelen
  • Maak ook de achterkant van de tong schoon met een tongschraper

 

Samen met onze mondhygiënist kunt u uw mondhygiene optimaliseren en het tandvlees gezond houden. Dit zorgt in de meeste gevallen voor het verdwijnen van permanente halitose. 

Maak vandaag nog een afspraak met onze mondhygiënist!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door de mondhygiënist? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.


Volg ons:

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken!

formulier  via de website


telefoon  +31 (0) 10 290 95 09

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken! maak een afspraak formulier  via de website
telefoon  +31 (0) 10 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd

Volg ons: