Implantaten  -  Vervanging van een tand of kies door een kunstwortel

(door: Frank Andriessen)

iImplantaat

Wat zijn implantaten?

 Een implantaat is een metalen schroefje dat vast zit in de kaak; het is eigenlijk een kunstwortel. Implantaten zijn gemaakt van titanium, een licht en sterk metaal waarvoor geen overgevoeligheid optreedt en waaraan het kaakbot vastgroeit. 

Zit er verschil tussen de diverse implantaatmerken?

Er zijn vele merken implantaten verkrijgbaar. Van veel implantaten die gebruikt worden is nauwelijks onderzocht of de implantaten op de lange termijn goed blijven zitten. Daarom gebruikt onze implantoloog enkel A-merk implantaten waarnaar veel onderzoek is gedaan. In onze praktijk, gevestigd op de Wilhelminakade in Rotterdam, worden de implantaten van het merk Astra Tech en Straumann gebruikt. Van beide merken zijn meer dan 1300 onderzoeken gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften! Zowel Astra als Straumann zijn beide uitgebreid wetenschappelijk onderzochte implantaatmerken. Dit maakt de behandeling voorspelbaarder en meer succesvol dan wanneer met een B-merk implantaat wordt gewerkt zoals regelmatig wordt gedaan in Rotterdam. Bovendien bent u er ook van verzekerd dat de onderdelen voor de implantaten beschikbaar blijven op de lange termijn. Bij kleine (B-merk) firma's is er een kans dat deze na enkele jaren van de markt verdwijnen en onderdelen niet meer leverbaar zijn. U zit dan met een probleem als bijvoorbeeld in de toekomst de kroon op het implantaat vervangen moet worden. Dit is dan niet mogelijk omdat er dan bijvoorbeeld geen afdrukstiften voor de afdruk mee te verkrijgen zijn. Wij zien in ons behandelcentrum in Rotterdam dergelijke problematiek helaas regelmatig voorbij komen.  Bij patienten zijn in het verleden ooit ergens implantaten geplaatst waarvoor nu geen componenten meer leverbaar zijn. Dit zal bij een groot A-merk als Dentsply of Straumann niet gebeuren.

Indien uw tandarts die u verwijst liever met een ander (A-merk) implantaat werkt is dat natuurlijk altijd te bespreken met ons. 

Wanneer zijn implantaten nodig?

Als u een of meerdere tanden of kiezen mist, hoeft u niet met een los plaatje rond te lopen. In plaats daarvan kan er een brug gemaakt worden of implantaten worden geplaatst. Bij een brug moeten vaak gezonde tanden of kiezen beslepen worden, zodat de brug over de tanden of kiezen past. Dit is zonde, vooral ook omdat een brug gemiddeld slechts 15 jaar mee gaat. Een mooiere oplossing is het plaatsen van een kunsttand (kroon) op een implantaat. De buurtanden worden dan met rust gelaten en niet beschadigd. Bovendien ziet en voelt een kroon op een implantaat als een echte tand.

Implantaten kunnen ook dienen ter ondersteuning van een kunstgebit dat erg los zit. Twee implantaten kunnen het kunstgebit dan weer voldoende houvast geven zodat dit weer vastzit.

Als mensen alle tanden en kiezen missen, is het ook  mogelijk een vaste brug op implantaten te maken. Vier tot zes implantaten zijn dan nodig om deze brug vast te schroeven. Zo lijkt het alsof u uw eigen tanden en kiezen weer heeft.

Wie plaatst implantaten?

Een tandarts die implantaten plaatst wordt ook wel een implantoloog genoemd. Het is belangrijk dat een implantaat goed geplaatst wordt en niet in de verkeerde richting. Daarom is het belangrijk dat de implantoloog veel ervaring heeft. Omdat "implantoloog" geen beschermde titel is, mag elke tandarts zich "implantoloog"  noemen. Daarom is er een vereniging in Nederland, de NVOI die de titel "implantoloog NVOI geregistreerd" afgeeft. Deze titel krijgen enkel tandartsen die veel ervaring hebben in  implantologie en zich er echt in gespecialiseerd hebben, Het specialiseren dan met cursussen of met een specialisatie-opleiding van 3 jaar op de universiteit. Onze implantologen hebben deze 3 jarige specialisatie afgerond. Op onze website vindt u meer informatie over onze implantologen en de implantologieopleiding

Procedure

Onder plaatselijke verdoving wordt door onze implantoloog een gaatje in de kaak geboord waarin het implantaat wordt aangebracht. Na twee maanden is het bot goed aan het implantaat vastgegroeid. Dan wordt op het implantaat de definitieve kroon, brug of drukknop bevestigd. In de tussenliggende periode kan altijd een tijdelijke kroon of een kunstgebit gedragen worden. 

missende voortand missende voortand vervangen door een implantaat
Voor Na

 

Implantologie behandelplan

Als u in aanmerking komt voor een implantologische behandeling, wordt een behandelplan met kostenbegroting en tijdsplanning voorgesteld. De behandeling zal meestal bestaan uit twee chirurgische ingrepen. Eerst wordt het implantaat geplaatst en 1-3 maanden daarna wordt de opbouw met de kroon geplaatst. Er wordt veel aandacht besteed aan een tijdelijke voorziening: u hoeft bij ons in Rotterdam nooit zonder tanden of kiezen de praktijk te verlaten!

Folders

Voor meer informatie over implantaten kunt op de onderstaande links klikken. 

aanbevolen folder door onze implantoloog over implantaten  
Implantaten    

Voorbeeldbehandeling uitgevoerd in ons centrum

Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum in Rotterdam uit zijn gevoerd kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u naar zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak.

Maak vandaag nog een afspraak met onze implantoloog!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van implantaten? Of de kosten van een kroon of brug op implantaten? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier is gelegen in Rotterdam op de Kop van Zuid, vlak naast de Erasmusbrug. De praktijk heeft een zeer goede bereikbaarheid vanuit zowel de noord- als zuidzijde van de Maas, zowel per auto als per openbaar vervoer. Bij afspraken vanaf 45 minuten kunt u gratis gebruik maken van onze parkeergarage. Vraag voordat u gaat parkeren naar de beschikbaarheid van de parkeerpas om hiervan gebruik te maken. 


Volg ons:

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken!

formulier  via de website


telefoon  +31 (0) 10 290 95 09

Maak een afspraak

Intake-gesprek altijd binnen twee weken! maak een afspraak formulier  via de website
telefoon  +31 (0) 10 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd

Volg ons: