Wat is een endodontoloog?

Een endodontoloog is een tandarts die zich na zijn 6-jarige tandartsenopleiding middels een 3-jarige specialisatieopleiding op de universiteit heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. Enkel na de voltooiing van deze opleiding kan de afgestudeerde endodontoloog zich laten registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVVE). In Rotterdam zijn slechts enkele geregistreerde NVVE endodontologen werkzaam.

 

 

 

Waarom wordt u verwezen naar onze endodontoloog?

Eenvoudige wortelkanaalbehandelingen kunnen door de algemeen tandarts uitgevoerd worden. Als er echter sprake is van een complexere situatie is het verstandig de behandeling door een endodontoloog uit te laten voeren.  Voorbeelden van complexe situaties zijn als de wortelkanaalbehandeling door een kroon heen moet worden uitgevoerd, bij moeilijk te vinden dichtgeslibte wortelkanalen of bij uitgebreide ontstekingen. Ook kan het soms heel lastig zijn om een diagnose te stellen waar kiespijn vandaan komt. Uw tandarts zal u dan naar een endodontoloog verwijzen voor nader onderzoek naar uw klachten. Naast bovengenoemde werkzaamheden houdt een endodontoloog zich ook bezig met tandletsel. De endodontoloog beschikt op zijn vakgebied over meer kennis en ervaring en over speciaal voor deze behandeling ontwikkelde apparatuur.

 

 

Hoe komt een verwijzing naar onze endodontoloog tot stand?

Stap 1. De verwijzing door uw tandarts

Uw tandarts geeft u een verwijzing naar de endodontoloog.  U kunt ons vervolgens bellen  of u wordt door ons gebeld voor het inplannen van een eerste afspraak bij een van onze endodontologen.

Stap 2. Intake consult bij onze endodontoloog

De eerste afspraak bij een endodontoloog is altijd een intake consult. Tijdens dit consult zal onze endodontoloog de oorzaak van het probleem in kaart brengen  en uitleggen wat de mogelijkheden zijn om het probleem op te lossen. Dit kan wel eens betekenen de tand of kies helemaal niet te redden valt met een wortelkanaalbehandeling. Ook de kosten van de behandeling worden tijdens het intakeconsult besproken. Na het intakeconsult stuurt de endodontoloog u het besproken behandelplan toe, samen met een specifieke kostenbegroting. Het eerste consult neemt ongeveer een half uur in beslag. Daarna wordt de vervolgafspraak gemaakt voor de behandeling. Er is ruim gelegenheid voor u om vragen te stellen.

Stap 3. Behandeling bij onze endodontoloog

Tijdens de vervolgafspraak zal onze endodontoloog de wortelkanaalbehandeling uitvoeren. In sommige gevallen zijn hier twee afspraken voor nodig.

 

 

De endodontologen die werken bij Tandheelkundig Centrum Wilhelminapier:

Wilhelm Zerbst

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Renate Zwolsman

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Yvonne Potgieser

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Vasilis Zioutis

Endodontoloog (NVVE geregistreerd)

Erik Harms

Tandarts-gespecialiseerd in endodontologie

 

 

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling bij onze endodontoloog?

ontsteking van het wortelkanaal is genezen

Kosten van een wortelkanaalbehandeling

 

 

Veelgestelde vragen

Waarom wordt ik doorgestuurd naar een endodontoloog

Een endodontoloog is een tandarts die een 3 jarige specialisatie heeft gevolgd op de universiteit op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.

De endodontoloog voertdan ook de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit welke de algemeen tandarts te risicovol vindt omzelf te behandelen. Ook kan de tandarts-endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als een tand of kies eenmaal ontstoken is, kan dit niet vanzelf genezen. De ontsteking zal altijd op blijven spelen. Dat komt doordat er zich bacteriën in het wortelkanaal bevinden die niet vanzelf weg zullen gaan (ook niet met antibiotica).

Er zijn in dit geval twee opties om te voorkomen dat u last krijgt: of u laat een wortelkanaalbehandeling uitvoeren of de tand of kies wordt getrokken. Als de kies nog goed genoeg is (wat meestal het geval is!) gaat de voorkeur uit naar een wortelkanaalbehandeling, zodat de ontsteking kan genezen en u geen last meer krijgt van de kies.

Waarom duurt een wortelkanaalbehandeling zo lang?

Het is erg belangrijk dat al de kanaaltjes die in de tand of kies zitten opgespoord worden en schoongemaakt worden. Dit is een nauwkeurig werkje waarvoor de tijd dient te worden genomen. Bij ons wordt altijd met de microscoop gecontroleerd of de kanalen écht schoon zijn.

Ik heb zojuist een wortelkanaalbehandeling gehad, maar heb nu last. Is dat normaal?

Een wortelkanaal- of zenuwbehandeling kan napijn veroorzaken. Pijn na afloop van een wortelkanaalbehandeling komt voor in 20 tot 40% van de gevallen. Deze pijn is slechts zelden ernstig. Bovendien is de pijn bij 90% van de patiënten na twee tot drie dagen verdwenen. Soms kan de pijn langer aanhouden, tot ongeveer een week.  Met een pijnstiller zoals paracetamol is de pijn goed te onderdrukken.

Ik heb antibiotica gekregen. De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig?

Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt. Helaas kan antibiotica het aantal bacteriën in het wortelkanaal nooit genoeg reduceren: er blijven altijd een aantal bacteriën in het wortelkanaal achter. Deze bacteriën gaan zich vermenigvuldigen waardoor de pijn na verloop van tijd (binnen enkele maanden) weer terug zal komen. Een antibioticakuur werkt dus slechts tijdelijk.

Het zeer frequent gebruik van antbiotica is af te raden: uw lichaam kan namelijk resistent raken voor antibiotica waardoor het op den duur niet meer zal werken (ook niet voor andere ziektes!). De enige oplossing om de ontsteking van het wortelkanaal echt te verwijderen is om de kanalen goed te desinfecteren en al de bacteriën te doden. Dit kan enkel gebeuren met een wortelkanaalbehandeling (of trekken van de kies).

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Met een verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. De ontstoken tand- of kies kan goed  verdoofd worden.  Eventuele nalast kan goed onderdrukt worden met een normale pijnstiller.

 

 

Maak vandaag nog een afspraak met onze endodontoloog in Rotterdam!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door een van onze endodontologen? Wilt u meer informatie over een wortelkanaalbehandeling in Rotterdam?  Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

tandheelkundig centrum wilhelminapier
Icoon - Check Icoon - Locatie Icoon - Telefoon Icoon - Zoeken Icoon-Social-Facebook Icoon-Social-LinkedIn Logo - Bollen