Wortelkanaalbehandeling  –  Ontsteking van het wortelkanaal

Een tand of kies bestaat uit twee gedeeltes: een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt: de wortel zit onder het tandvlees in het bot vast. Een tand heeft slechts één wortel, een kies heeft meerdere wortels. In de wortel loopt een kanaal, waarin de zenuw en de bloedvoorziening van de tand of kies lopen.

Door een val of een diep gat in het kroongedeelte kan een kanaal geïnfecteerd raken. Dit gaat vaak gepaard met pijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een infectie kan het voortbestaan van de tand of kies bedreigen, waardoor behandeling nodig is. Een dergelijke ontsteking is goed te zien op een röntgenfoto.

De endodontische- of wortelkanaalbehandeling door de endodontoloog

Bij een endodontische- of wortelkanaalbehandeling wordt door de endodontoloog het geïnfecteerde gedeelte van het kanaal verwijderd. Dit gebeurt met behulp van vijltjes en desinfectiemiddelen. Een wortelkanaalbehandeling moet zeer nauwkeurig gebeuren; er mogen geen resten geïnfecteerd of levend weefsel achterblijven in de tand of kies. Dit kan soms erg lastig zijn omdat het kanaaltje met de jaren is dichtgeslibd. Daarom kan uw tandarts besluiten u naar een specialist op gebied van wortelkanaalbehandelingen door te verwijzen. Zo een specialist wordt ook wel een endodontoloog genoemd.

In ons centrum wordt, om de behandeling echt goed uit te kunnen voeren, altijd gebruik gemaakt van een microscoop. Zo kan de endodontoloog het gehele kanaal goed inspecteren en beoordelen of dit wel écht goed schoon is. Dat is belangrijk, want als dit niet het geval is, ontstaat na verloop van tijd weer een nieuwe ontsteking.

Endodontische herbehandeling

Soms kan er, ondanks dat de tand in het verleden met een wortelkanaalbehandeling is behandeld, een ontsteking ontstaan. Zo kan het zijn dat een kanaaltje destijds niet gevonden is omdat dit is dichtgeslibd, of dat een kanaal onvoldoende is schoongemaakt. U kunt dan naar een endodontoloog in ons behandelcentrum verwezen worden door uw tandarts voor een nieuwe wortelkanaalbehandeling. Voorzichtig wordt dan door onze endodontoloog de oude wortelkanaalvulling verwijderd en opnieuw schoongemaakt. Vervolgens brengt de endodontoloog een nieuwe wortelkanaalkanaalvulling aan. Dit alles gebeurt met behulp van een microscoop, zodat we er zeker van zijn dan dit keer wel alle kanalen zijn gevonden en al het geïnfecteerde weefsel is verwijderd.

Folders

Voor meer informatie kunt u op de onderstaande link klikken. U vindt er meer informatie over de wortelkanaalbehandeling en over de herwortelkanaalbehandeling bij de endodontoloog.

wortelkanaalbehandeling (pdf)

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult. Dit is al op korte termijn mogelijk!
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd