Parodontitis – Het behandelen van ernstig ontstoken tandvlees door de mondhygiënist

Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees zal dan nóg verder loslaten dan bij gingivitis het geval is. Als gingivitis langere tijd aanhoudt dan kan het kaakbot worden afgebroken. Het bot zal zich dan dus terug gaan trekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot wordt parodontitis genoemd.

Door het ontstoken tandvlees komen de tanden en kiezen los te staan en zal het tandvlees terugtrekken. De wortel ligt dan gedeeltelijk bloot. Parodontitis kan gelukkig behandeld worden door onze mondhygiënist, zodat het tandvlees weer gezond wordt. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Behandeling

Bij een parodontitisbehandeling brengt de mondhygiënist eerst de ernst van het probleem in kaart. Dit wordt gedaan door voor elke tand en kies de pocket te noteren. Een pocket is de afstand van het tandvlees tot waar het tandvlees aan de tand aanhecht. Dit wordt ook wel een parodontiumstatus genoemd.

Vervolgens zal de mondhygiënist, nadat een op uw situatie toegepaste mondhygiëne instructie is gegeven, het tandsteen van elke tand of kies verwijderen. Dit is een tijdrovende klus omdat het tandsteen zich meestal diep onder het tandvlees bevindt. Daarom heeft de mondhygiënist hier meestal meerdere afspraken voor nodig.

Heel erg belangrijk is dat u de mondhygiëne instructies die de mondhygiënist geeft elke dag uitvoert. Het tandvlees zal anders niet gezond worden.

Herbeoordeling

Na enkele maanden meet onze mondhygiënist de pockets weer op. Dit wordt de herbeoordeling genoemd. De meeste pockets zijn inmiddels weer gezond geworden door de behandeling van onze mondhygiënist. Soms blijven er echter toch enkele plekken waar de pocket niet geneest. Dat komt omdat er dan nog ergens tandsteen of tandplak in een erg diepe of moeilijk bereikbare pocket zit waar de mondhygiënist niet bij kan komen. Om deze moeilijk te bereiken plaats toch te kunnen reinigen zal de tandarts-implantoloog in ons centrum een operatieve behandeling (flap-operatie) uit moeten voeren.

Maak vandaag nog een afspraak met onze mondhygiënist!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door de mondhygiënist? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd