Gingivitis – het behandelen van ontstoken tandvlees door de mondhygiënist

Tandplak

Na het tandenpoetsen ontstaat er langzaam een laagje tandplak op de tanden en kiezen. Dit laagje wordt steeds dikker. Tandplak is een zacht kleverig laagje dat voor het grootste gedeelte ontstaat uit bacteriën. Als dit laagje langer dan 24 uur op de tanden blijft zitten zorgen de bacteriën ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Dit wordt gingivitis genoemd. Het tandvlees zal er rood uitzien en kan gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees gaan bloeden bij het eten of het tandenpoetsen. Als het tandvlees langere tijd ontstoken blijt kan de tandvleesontsteking erger worden en uitbreiden naar het bot. Het bot zal zich dan gaan terugtrekken. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd. Ook parodontitis kan door onze mondhygienist behandeld worden. Echter beter is om te voorkomen dat gingivitis overgaat in parodontitis.

Tandsteen

Als tandplak langer blijft zitten zal het zich vaak gaan verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe tandplak dat weer zal verkalken tot nieuw tandsteen. Zo ontstaat er langzaam steeds meer tandsteen. Door de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen zal het tandvlees gaan onsteken (gingivitis). Als tandvlees langer ontstoken blijft, zal ook het bot gaan ontsteken en zich terugtrekken waardoor de tanden en kiezen los kunnen komen te staan. Dat noemen wij parodontitis.Het is dus belangrijk dat tandsteen wordt verwijderd. Helaas lukt dat niet met een tandenborstel: tandsteen zit daarvoor te vast op de tanden en kiezen. De mondhygiënist heeft speciale instrumenten waarmee het tandsteen wel verwijderd kan worden. Daarbij zal de mondhygienist u zoveel mogelijk tips geven hoe u het beste uw tanden en kiezen schoon kunt maken en zo kunt voorkomen dat er veel tandsteen kan vormen.

Behandeling

Het is dus belangrijk om elke dag de tandplak goed weg te poetsen. De mondhygiënist kan u daarbij helpen. Tijdens een mondhygiënebehandeling zal de mondhygiënist bekijken of de tanden en kiezen goed schoon worden gehouden. Tandsteen en tandplak wordt verwijderd en samen met u zal de mondhygiënist bekijken wat de beste techniek is om uw tanden goed te poetsen.

Enkel het gebruik van een tandenborstel is daarbij niet voldoende. De haren van de tandenborstel komen namelijk niet goed tussen de tanden en kiezen. Daarom zijn er extra hulpmiddelen die dat wel kunnen. Deze hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld flossdraad, tandenstokers of ragers. Onze mondhygiënist zal u het gebruik ervan demonstreren. Ook zal onze mondhygiënist de beste methode voor u selecteren. Een bezoek aan de mondhygiënist zorgt ervoor dat tandvleesproblemen voorkomen of opgelost kunnen worden.

Maak vandaag nog een afspraak met onze mondhygiënist!

Bent u benieuwd naar de kosten van een behandeling door de mondhygiënist? Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd