Implantaten moeten uiteindelijk in het bot staan om goed vast te groeien. Soms is er echter te weinig bot aanwezig. Dat kan bijvoorbeeld als een tand al lang geleden getrokken is, of als er door een ontsteking aan de tand veel bot verloren is gegaan. Soms is het bot ook gewoon uit zichzelf al erg dun, zoals bij voortanden het geval is. In dit soort gevallen zal het bot moeten worden opgebouwd. Rechts ziet u een voorbeeld; bij de pijl is er een deuk zichtbaar in de kaakwal: daar is het bot geslonken.
In de beginjaren van de implantologie werd hiervoor voornamelijk patiënt-eigen (autoloog) bot gebruikt. Tegenwoordig is er echter kunstbot voorhanden. Dit wordt niet altijd door iedereen gebruikt: kaakchirurgen gebruiken nog steeds vaak bot uit de heup om een kaak op te bouwen. U kunt zich voorstellen dat dit veel intensievere behandelingen zijn dan wanneer kunstbot wordt gebruikt. Ook is er een veel grotere kans op nare complicaties. Daarom probeert onze implantoloog kunstbot (Bio Oss) te gebruiken waar dit mogelijk is. Als het écht niet anders kan zijn er ook nog plekken in de mond zelf waar we bot vandaan kunnen halen: bijvoorbeeld waar vroeger de verstandskies gezeten heeft. Van de heup blijven wij in ieder geval liever af!
Maar wat voor soorten “kunstbot” zijn er nu eigenlijk?
Kunstbotmaterialen, ofwel botsubstituten, dienen slechts als een “steiger” voor bot-ingroei vanuit omliggend eigen bot. Het kunstbot zelf zal dus niet actief zorgen voor botaanmaak.
Kunstbot is meestal gemaakt van dierlijk bot, veelal van runderen. Uiteraard wordt dit bot zo bewerkt dat het veilig is om dit te gebruiken. Hier is zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan.
Het bot van runderen wordt verwerkt tot korreltjes van 0,25 tot 2 mm groot. Het kunstbot zelf bevat poriën. Ook tussen de korrels zit ruimte. Op het moment dat deze korrels op een juiste manier tegen het eigen bot wordt aangebracht, gaat er vervolgens bot tussen het kunstbot en in de ruimte van het kunstbot groeien. Dit gebeurd met ongeveer 1 mm per maand. Daarom moet er dan ook enkele maanden gewacht worden voordat er eigen bot tussen het kunstbot is gegroeid.
Soms is er zo veel bot nodig dat het verstandiger is om donorbot van andere mensen te gebruiken. Wordt sneller omgezet tot eigen bot dan het dierlijke bot. Toch heeft dit bot ook nadelen omdat dit sneller kan slinken.
Als er echt heel weinig bot aanwezig is kan er een stukje bot van de patient zelf worden gebruikt. Dit kan worden verkregen uit de onderkaak op de plek waar de verstandskies zit of heeft gezeten.
In bijna alle gevallen volstaat het gebruik van het dierlijke bot. In uitzonderingsgevallen wordt er donorbot of eigen bot gebruikt. Uiteraard wordt dit van tevoren met u besproken en wordt u hier uitgebreid over geïnformeerd. Het verkrijgen van bot uit de heup is tegenwoordig gelukkig zo goed als nooit meer nodig, en kan bijna altijd voorkomen worden!
Afhankelijk van de situatie kan soms het implantaat geplaatst worden tegelijk met de botopbouw. In sommige gevallen zal het bot eerst opgebouwd moeten worden en kan pas in tweede instantie het implantaat worden geplaatst. Wij proberen dit echter zoveel mogelijk gelijktijdig uit te voeren.
Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum in Rotterdam uit zijn gevoerd kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u naar zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak.
Benieuwd naar de mogelijkheden als er een botopbouw plaats moet vinden? Het is nog maar zeer zelden noodzakelijk dat hiervoor bot uit de heup gehaald hoeft te worden. Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.