Botopbouw – Als er te weinig bot is

Slinken van de kaak

Om implantaten te kunnen plaatsen moet er voldoende bot aanwezig zijn. Echter, na het trekken van een tand of kies zal de kaak gaan slinken. Hoeveel dit is, is per persoon verschillend. Hoe langer echter wordt gewacht, des te meer de kaak zal slinken. Rechts ziet u een voorbeeld; bij de pijl is er een deuk zichtbaar in de kaakwal: daar is het bot geslonken.

Hoe snel slinkt het bot?

Hoe lang er na het trekken van een tand of kies gewacht moet worden voordat een implantaat geplaatst kan worden hangt van veel factoren af. De belangrijkste factor is de lokatie van de tand of kies. Bij een voortand kan er in sommige gevallen direct na het trekken van de tand een implantaat geplaatst worden. Als dit niet direct mogelijk is wordt er meestal 4-8 weken gewacht voordat het implantaat geplaatst kan worden.

Bij een getrokken kies wordt er meestal langer gewacht. Na 3-4 maanden is het bot meestal optimaal hersteld en is er een ideale situatie ontstaan om het implantaat te plaatsen.

Voorkomen moet worden dat er te lang gewacht wordt met het plaatsen van een implantaat. Maak dus, het liefst als de tand of kies nog in de mond aanwezig is of anders zo snel mogelijk nadat de tand of kies getrokken is al een afspraak met de implantoloog, zodat alle opties (wel of niet direct na het trekken van de tand een implantaat plaatsen) open blijven.

Kunstbot in plaats van heupbot.

Soms is het noodzakelijk om het bot op tebouwen doordat de kaak teveel is geslonken. Kaakchirurgen gebruiken hier vaak bot uit de heup voor. U kunt zich voorstellen dat dergelijke behandelingen gepaard kunnen gaan met nare complicaties. Daarom probeert onze implantoloog  kunstbot (Bio Oss) te gebruiken waar dit mogelijk is. Als het écht niet anders kan zijn er ook nog plekken in de mond zelf waar we bot vandaan kunnen halen: bijvoorbeeld waar vroeger de verstandskies gezeten heeft. Van de heup blijven wij in ieder geval liever af! Lees hier meer informatie over kunstbot.

Soorten botopbouwen:

  1. Er zijn verschillende soorten redenen omzet bot op te bouwen. Soms is het bot niet breed genoeg. Hefbot moet dan breder worden gemaakt. Wij spreken dan van een horizontale botopbouw
  2. Soms is er onvoldoende bothoogte. In de bovenkaak kan dit eenvoudig op worden gelost met een sinuslift of sinusbodemelevatie. Wij spreken dan van een verticale bot opbouw

Wederom geldt: wij gebruiken het liefst kunstbot voor deze behandelingen.

Maak vandaag nog een afspraak als u meer informatie over een botopbouw wilt!

Benieuwd naar de mogelijkheden als er een botopbouw plaats moet vinden? Het is nog maar zeer zelden noodzakelijk dat hiervoor bot uit de heup gehaald hoeft te worden. Wilt u graag een second opinion voordat u een beslissing neemt? Maak vandaag nog een afspraak via het formulier of bel ons op 010 290 9509.

Folder

In de onderstaande folder over implantaten staat meer informatie over een botopbouw.

tandheelkundig centrum wilhelminapier – botopbouw (pdf)

Voorbeeldbehandeling uitgevoerd in ons centrum

Voor voorbeeldbehandelingen die in ons centrum uit zijn gevoerd, kunt u kijken op onze voorbeeldpagina. Als de behandeling waar u naar zoekt er niet tussen staat, vraag hier dan naar tijdens de eerste afspraak!

 

Maak een afspraak

voor het inplannen van een intake-consult.
telefoon  010 - 290 95 09
Kwaliteit gegarandeerd